EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ГИТ: 31 нарушения в строителството в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГИТ: 31 нарушения в строителството в София

mail17:02 | 18.06.2020прегледи 514 коментарикоментари 0


Инспекцията по труда е започнала засилена инспекционна дейност на строителството на територията на София, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на Главна инспекция по труда (ГИТ).

Само за три дни са установени 31 случая на работещи без трудови договори. Проверени са 54 строителни обекти, на които са полагали труд 420 работници на 87 фирми.

Засилен контрол в сектора се осъществява и на територията на цялата страна. За петте месеца на 2020 г. установените случаи без трудови договори са общо 822, като 205 от тях са на строителни обекти. В същото време, проверките в строителството са малко над 10 процента от всички - 1520 проверки при общо 12 400.

Строителството, заедно със селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството и търговията, са идентифицирани като едни от най-рисковите по отношение на недекларирания труд, коментират от ГИТ. С цел превенцията му, в плана за дейността на ГИТ всяка година се планират специални мерки и кампании, които гарантират засилен контрол в рисковите сектори и икономически дейности.

От тази седмица, с официалния старт на летния сезон, се засилва и контролът в морските курорти.

Работещите без трудови договори губят право на социална закрила, допълват от ГИТ. Те могат да бъдат освободени от работа по всяко време, без право на обезщетения по Кодекса на труда и от държавното обществено осигуряване. Не могат да претендират и за неизплатени възнаграждения. Лицата, които се съгласяват да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, срещу устна договорка, получават по-ниски обезщетения, тъй като те се изчисляват на базата на договореното в трудовия договор възнаграждение и на декларирания осигурителен доход.

Според статистиката България има напредък в борбата с недекларирания труд, макар проблемът все още да не е решен. Намалял е дела на сивата икономика от 2010 до 2018 г. с 15 процентни пункта - от 35,4 на 20,9 процента. Недекларираният труд обаче запазва сравнително постоянен дял.

По данни на Международната организация на труда, публикувани миналата година, делът на недекларирания труд в България е 15,9 на сто при 16,3 на сто средно за Европейския съюз. страната.


Тагове: ГИТ, нарушения
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg