EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германският бизнес иска преструктуриране на гръцкия дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германският бизнес иска преструктуриране на гръцкия дълг

mail14:30 | 21.01.2011прегледи 613 коментарикоментари 0


Председателят на влиятелната Федерация на германските индустриалци (BDI) Ханс-Петер Кайтел заяви в интервю за в. "Ханделсблат, че Гърция ще успее да излезе от дълговата криза само ако преструктурира дълга си, предаде Франс прес.
"Трябва да бъде ориентирана страната към някакво решение", посочва той и призовава за "предпазливо преструктуриране".
"Кредиторите, притежаващи гръцки облигации, знаят това и отдавна са включили този риск", изтъква Кайтел.
Германското правителство отдавна настоява да бъде създадена в Европа възможност за преструктуриране на държавни дългове, което конкретно означава да бъдат накарани частните кредитори, които са купили дългови книжа на изпаднала в затруднения страна, да правят финансови жертви.
Берлин обаче, от страх да не подплаши пазарите, досега все повтаря, че не може и дума да става да се приеме такъв механизъм преди 2013 година, отбелязва АФП.
"Контрапродуктивно е да се остави положението да се влоши по изкуствен начин до 2013 година и тогава да се орязват дълговете", подчертава Кайтел.
В Европа се появяват все повече информации в медиите, че съществува проект за преструктуриране на гръцкия дълг, при който Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще отпусне средства на Атина да изкупи собствените си облигации.
Тези твърдения обаче бяха твърдо опровергани от Атина, Берлин и Европейската комисия.
Преди ден премиерът на Гърция Георгиос Папандреу категорично опроверга появилите се слухове за преструктурира на гръцкия дълг, като поиска от членовете на своя кабинет да бъдат внимателни при появата на публикации в печата по този въпрос.

Ръководителят на Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) Клаус Ренглинг също заяви, че Гърция не се нуждае от преструктуриране на дълга.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg