EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германските инвестиции в Китай растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германските инвестиции в Китай растат

mail08:40 | 20.02.2024прегледи 435 коментарикоментари 0


Германските преки инвестиции в Китай са достигнали рекордните 11,9 милиарда евро (12,7 милиарда долара) през миналата година. Това отговаря на годишно повишение с 4,3 на сто, като инвестициите в азиатската държава са се увеличили и като дял от общите инвестиции на Германия в чужбина, показват най-новите данни на Бундесбанк, анализирани от Германския икономически институт (IW) и цитирани от Ройтерс.

Данните подчертават опасенията, че германските фирми продължават да инвестират сериозно в Китай въпреки молбите на правителството да намалят експозицията си в азиатската страна, на фона на рязкото намаляване на държавните гаранции за подобни инвестиции.

Германските компании са инвестирали толкова много в Китай през последните три години, колкото и през предходните шест години, според доклада на Германския икономически институт, до който Ройтерс е получила достъп.

Все пак германските инвестиции в страната през последните четири години произтичат изцяло от реинвестираната печалба на компаниите, докато други са изтеглили капиталите си от Китай.

"Можем да предположим, че има разделение между малкото големи компании и повечето малки и средни предприятия", смята икономистът от IW Юрген Матес.

"Други проучвания и доказателства подкрепят тезата, че някои средни и малки предприятия се стремят да намалят ангажиментите си с Китай или дори да се откажат изцяло от операциите си в страната", допълва той.

Делът на германските фирми, които напускат китайския пазар, или обмислят подобна стъпка, се е удвоил до 9 на сто през последните четири години, установи проучване на Германската търговска камара в Китай, публикувано миналия месец.

Общите преки чуждестранни инвестиции в Германия са намалели през миналата година до 116 милиарда евро, спрямо около 170 милиарда евро през 2022 г., тъй като най-голямата икономика в Европа е на ръба на рецесията, пише още в доклада на IW.

Инвестициите в Китай като дял от общите инвестиции на Германия в чужбина се повишиха миналата година до 10,3 на сто - максимум от 2014 г. Германските преки инвестиции в останалите страни от Азия са запазили равнище от около 8 на сто.

Германия е изправена пред дилема. Въпреки че иска да намали експозицията си към Китай, страната е останала най-важният й търговски партньор за осма поредна година през 2023 г., според предварителните данни на статистическата служба "Дестатис".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158