EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Германия скастри ЕК за енергетиката си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия скастри ЕК за енергетиката си

mail13:30 | 23.08.2013прегледи 699 коментарикоментари 0


Германия иска да бъде сигурна, че ЕК не превишава правомощията си в енергийната политика - особено чувствителна тема на фона на излизането на страната от ядрената енергетика. Това заяви в интервю за Ройтерс германският министър на икономиката Филип Рьослер.
През последните години Германия няколко пъти влиза в сблъсък с Брюксел по енергийни въпроси, включително и след като ЕК предложи преки държавни субсидии за ядрената енергия. Сега Брюксел разследва освобождаването от такси на големи енергоемки германски компании.
Попитан за изказването на канцлера Ангела Меркел от миналата седмица, че може да се стигне до изземване на някои правомощия от Брюксел след изборите в Германия идния месец, Рьослер насочи вниманието към енергийния сектор, заявявайки следното: "Не искаме никаква намеса в енергийната политика".
Той посочи, че компетентностите на ЕК и на федералното и провинциалните правителства в Германия са ясно очертани и трябва да се спазват, намеквайки, че високопоставени чиновници в Брюксел са прехвърлили границата в миналото. През юли Меркел заяви, че ще се бори с Брюксел за оспорвана клауза в германския закон за възобновяемата енергия, който освобождава енергоемките отрасли от такси, които други потребители трябва да плащат. Това стана, след като германско сдружение, представляващо частните потребители, се обърна към регулаторните органи на ЕС, припомня Ройтерс.
Миналата седмица Меркел отбеляза в интервю по телевизията, че комисията е получила много повече правомощия с Лисабонския договор, поставяйки въпроса дали не трябва да върне някои от тях. Канцлерката обаче не спомена конкретно енергийния сектор. По думите на Рьослер има някои въпроси като разширяването на енергийната мрежа, които трябва да се обсъждат и решават заедно.
Той обаче напомни на комисията за собствените й насоки, според които решенията трябва да се взимат колкото се може повече на местно равнище, а ЕС е отговорен само когато европейските закони са изложени на риск или когато може да действа по-ефективно от другите органи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1192