EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Подобрение на инвеститорското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Подобрение на инвеститорското доверие

mail11:16 | 18.01.2024прегледи 663 коментарикоментари 0


Инвеститорското доверие в Германия регистрира неочаквано подобрение този месец, подхранвано от надеждите, че евентуално намаление на лихвите би помогнало на най-голямата икономика в Европа да се възстанови от отчетения в края на миналата година спад, предаде Блумбърг.

Индикаторът на ZEW, отчитащ нагласите сред германския бизнес, се повиши до 15,2 пункта през януари спрямо 12,8 пункта през декември 2023 г. Резултатът контрастира на фона на прогнозите на анализаторите за спад.

Индикаторът, отчитащ настоящите бизнес условия в Германия, обаче се понижи с повече от очакванията – с 0,2 процентни пункта до 77,3 пункта през януари. Експертите залагаха на по-скромен спад до 77 пункта.

"Повече от половината от анкетираните предполагат, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през първата половина на годината", каза президентът на ZEW Ахим Вамбах, добавяйки, че повишаването на инфлацията през декември не е променило тези очаквания.

Бавното подобряване на инвеститорските настроения в Германия предполага, че е възможно леко възстановяване на активността, след като за 2023 г. бе отчетен годишен спад – първи след пандемията от КОВИД-19. Производството обаче остава в задънена улица – изправено пред последиците от енергийната криза и слабото глобално търсене./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg