EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Оръжейната индуствия се оплаква

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Оръжейната индуствия се оплаква

mail11:31 | 31.10.2017прегледи 9264 коментарикоментари 0


Германските производители на оръжие се оплакаха, че напрежението в двустранните отношения между Берлин и Анкара е в ущърб на бизнеса. Каква обаче е истината?

Deutsche Welle прави преглед на поръчките за оръжия, които производителите в Германия са изпълнили за други държави по света.

Ръководителят на най-големия производител на оръжия в Германия е на мнение, че напрежението между Берлин и Анкара прави практически невъзможно за неговата фирма да развива бизнес с Турция.

За да предлагат своите продукти и услуги в чужбина, германските производители на оръжия трябва да получат специално разрешение от Министерството на икономиката в Берлин. „Ако отношенията с Турция не се подобрят, ще бъде трудно да се получи, разрешение от Германия", каза изпълнителният директор на „Райнметал“ Армин Папергер, оплаквайки се, че редица двустранни договори са поставени под въпрос заради дипломатическото напрежение.

Оръжията са важна, макар и много противоречива част от индустрията на ФРГ. Намаляването на продажбите на Турция може да доведе до по-голямо влошаване в сектора, но изглежда, че германските производители на оръжие имат множество потенциални клиенти.

Колко голяма е търговията на оръжия на Германия с Турция?

В отговор на официално разследване през септември, Министерството на икономиката на ФРГ съобщи, че през първите осем месеца на 2017 г. е одобрило сделки за продажби на оръжие на Турция на стойност 25 млн. евро. В сравнение със същия период на предходната година, стойността на споразуменията е намаляла с 69 млн. евро. Съгласно данните на ведомството одобреният износ се състои основно от бомби, торпеда и ракети.

За сравнение през първите четири месеца на 2017 г. със Швеция са сключени договори за 30,6 млн. евро, а със Швейцария - 22,7 млн. евро. Алжир и Литва са купили оръжия за съответно 830 млн. евро и 469 млн. евро, заемайки по този начин челните места в класацията за най-големите клиенти на германски оръжия.

Къде се нарежда Германия сред световните износители на оръжие?

Често може са се чуе, че Германия е третият най-голям износител на оръжия в света, но официалните статистически данни обикновено не са нито напълно надеждни, нито напълно актуални. Това, което изглежда сигурно, е, че Германия е сред първите пет, изоставайки далеч зад САЩ и Русия по обем. Оръжейният експорт на ФРГ е по-сравним с този на Китай и Франция.

През 2016 г. правителството в Берлин издаде разрешение за продажба на оръжие в размер на 6,85 млрд. евро. Според изчисленията на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), миналата година оръжейният експорт на Германия е възлизал на около 5,6% от световния.

Германия има широка клиентска база и изнася оръжия за десетки различни страни, включително САЩ, Великобритания, Гърция, Бразилия, Южна Корея и Индия. Според правителството 46,4% от разрешенията за продажба на оръжие в Германия са за държави от НАТО, включително Турция.

Дали германският износ се увеличава или намалява?

Отговорът на този въпрос зависи от гледната точка в ситуацията. Търсенето на оръжия е нараснало драстично през 2015 г., до голяма степен от страните в Близкия изток и Северна Африка, така че в момента германските нива на износ остават сравнително високи. Компанията Jane's Defense изчислява, че до 2018 г. Близкият изток и Северна Африка може да получават до 40% от износа на оръжие от Германия до 2018 г.

Ако бъде погледнато в по-тесен времеви период, износът на германски оръжия намалява. Регистрираните 6,85 млрд. евро през 2016 г. представляват значителен спад спрямо рекордните 7,86 млрд. евро от 2015 г. И официалните данни за одобрението за износ за първите четири месеца на тази година (2,42 млрд. евро) също са значително по-ниски спрямо тези от същия период на 2016 г. (3,3 млрд. евро).

Намаляването на броя на издаваните лицензи за продажби се дължи на повишеното внимание на правителството в Берлин към потенциалните купувачи. През 2013 г. Германия обеща да намали размера на оръжейния експорт на фона на острата критика, която правителството получи за някои от сключените сделки.

Кои други продажби на германски оръжия предизвикаха противоречия?

Германия е предоставила оръжия на редица държави със съмнителни репутация, стане ли въпрос за спазването на правата на човека, включително Саудитска Арабия и Катар. ФРГ продава оръжия на Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) – две страни, обвинени в прилагането на изтезания.

Въпреки че в крайна сметка бе одобрена, сделката за продажба на подводници на Израел на обща стойност около 1,5 млрд. евро срещна ожесточена критика заради разярилия се корупционен скандал по високите етажи на властта в близкоизточната държава. Към това следва да се прибавят предупрежденията на експерти, които отбелязват, че германските подводници, продадени на Израел, може да бъдат модифицирани, за да носят ядрени ракети.

превод:агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg