EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия настоява за данък "трансакции"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия настоява за данък "трансакции"

mail11:00 | 10.10.2012прегледи 527 коментарикоментари 0


Германия и Франция днес изразиха надежда, че ще спечелят подкрепата на достатъчно страни членки на ЕС, за да въведат спорния данък върху финансовите трансакции - основна тема в дневния ред за днешната среща на европейските финансови министри, предаде ДПА.
Вчера Гърция се присъедини към шестте страни, които по-рано официално се обявиха за въвеждането на данъка, посочи Европейската комисия. Очаква се Естония също да подкрепи мярката.
Шестте страни са Австрия, Белгия, Португалия и Словения, Франция и Германия. Париж и Берлин настояват за въвеждане на данък върху финансовите трансакции, твърдейки, че решенията на финансовия сектор са поставили началото на глобалната икономическа криза, припомня ДПА. Мярката е спорна, тъй като според критиците ще отблъсне инвестиции, от които регионът има голяма нужда. Настоява се за данък на глобално равнище - почти невъзможна задача предвид съпротивата на САЩ.
Сред 27-те страни членки на ЕС има разделение по въпроса и някои от тях решиха едностранно да въведат мярката чрез процедура, известна като "засилено сътрудничество", която изисква съгласието на поне девет страни членки. Друга тема, която ще бъде обсъдена на днешната среща, е спасителната програма за Португалия, след като вчера министрите на финансите от еврозоната се съгласиха да отпуснат на Лисабон една допълнителна година, за да понижи бюджетния си дефицит до под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Новият срок за постигане на целта е 2014 година.
Решението, както и отпускането на следващия транш за Португалия, трябва да бъде одобрено официално от 27-те страни от ЕС, допълва ДПА.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg