EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия най- дълго плаща за майчинство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия най- дълго плаща за майчинство

mail12:20 | 20.07.2010прегледи 3656 коментарикоментари 0


Германия и северните европейски страни са първи в списъка с високодоходни държави, когато става въпрос за продължителността на платения отпуск по майчинство, а Австралия и САЩ са на последните места, предаде Reuters.
Анализатори, свързани с базирания в САЩ Център за икономически и политически изследвания, са сравнили политиката за отпуск за родителски грижи в 21 страни. Проучването им е поместено в Journal of European solution policy.
Проучването им показва, че Швеция е на първо място по равенство между половете що се отнася до практиката да се дава отпуск на родителите при раждане на дете, а заедно с Германия са най-щедри по отношение на продължителността на платения отпуск
- и двете дават по 47 седмици. Следвани са от Норвегия, която дава 44 седмици, Гърция - 34 седмици, Финландия - 32 и Канада - 29.
Нито САЩ, нито Австралия не гарантират платен отпуск и са на последните места в списъка от 21 страни. "Плащаме висока цена за нищожната си политика, защото родителският отпуск подобрява здравето и доброто състояние на децата и родителите им, а платеният отпуск дава на семействата важна икономическа подкрепа в този важен период", каза изследователят Янет Горник.
Франция и Испания са на първите места по отношение на обща продължителност на отпуска, като всяка държава дава над 300 седмици, а Швейцария и САЩ на последни със съответно 24 и 14 седмици.
Проучването разглежда политиката според три критерия: обща продължителност на родителския отпуск - платен и неплатен, продължителност на платения отпуск и равенство между половете, което позволява на бащите да ползват платен и неплатен отпуск при раждане на дете.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg