EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия и Литва - първи жертви на газовата война

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия и Литва - първи жертви на газовата война

mail10:15 | 23.06.2010прегледи 861 коментарикоментари 0


Засилващият се газов спор между Русия и Беларус вече се отразява на Германия и Литва, каза вчера в Москва председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, предаде ДПА.
На срещата си с руския енергиен министър Сергей Шматко Бузек заяви, че руски газ не се подава за Европа  в договорените количества и че Литва и Източна Германия вече са засегнати от това. Шматко обаче каза, че не може да потвърди тази информация.
Беларуският президент Александър Лукашенко нареди вчера да бъде спряно подаването на руския газ, който минава през Беларус.
Той твърди, че Газпром дължи на беларуската компания 260 милиона долара от транзитни такси за първата половина на годината.
Решението на Лукашенко бе взето, след като Газпром намали доставките на газ за Беларус с около 30 процента от обичайните ежедневни количества, казвайки, че Минск не прави нищо, за да изплати дълга си от 192 милиона долара.
В миналото заради газови спорове между Русия и Украйна Европа е оставала на студено, припомня ДПА. Сега обаче европейски служители уверяват, че в случая с Беларус няма такава опасност, тъй като само 6,25 на сто от общото европейско потребление на газ минава през тази страна.
В Москва Бузек каза, че Европейският парламент е готов да изпрати свои наблюдатели, които да следят положението с транзита на руския газ през Беларус, предаде ИТАР-ТАСС. Шматко съобщи, че е обсъждал в телефонен разговор с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер възможността да бъдат поканени европейски наблюдатели. По думите на руския министър това може да стане, ако има сведения за неразрешено отклоняване на газ. Засега руската страна няма такава информация и механизмът на наблюдателите не се използва , обясни Шматко.

Днес Газпром за трети път намали доставките на газ за Беларус - с още 30 процента,  съобщи президентът на компанията Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Отчитайки предишните мерки, доставките на синьо гориво за Беларус са намалели от 21 юни общо с 60 процента от планираните обеми.
"Имаме две новини. Едната е добра, а другата - лоша. Ще започна с добрата новина - транзитът на газ през територията на Беларус се изпълнява в пълен обем и потребителите на руски газ нямат никакви проблеми с доставките му", каза Милер.
"Лошата новина е, че беларуската страна не прави нищо за погасяването на задълженията си за доставките на руски газ. И от 10 часа днес, 23 юни 2010 година се въвежда режим на ограничения на доставките на руски газ за Република Беларус с 60
 процента", заяви шефът на Газпром, допълвайки, че ограниченията на доставките за Беларус ще продължават пропорционално на наличните дългове.
Задълженията на Беларус за доставките на руски газ от януари до април са за 192 милиона долара, затова Газпром реши от понеделник да започне да ограничава доставките на руско синьо гориво за републиката. Освен това Беларус трябва да се издължи за доставките през май. Ако платежът за майските обеми стане при цена от 150 долара за 1000 кубични метра, която Минск едностранно определи, то задълженията могат да нараснат до 250 млн. долара, отбелязва ИТАР-ТАСС.  
Днес се очаква да продължат руско-беларуските консултации по механизмите за погасяването на взаимните задължения. За това са се споразумели беларуският премиер Сергей Сидорски и президентът на Газпром Алексей Милер вчера в разговор по
телефона.
Според прессекретаря на беларуския премиер, Сидорски е представил позицията на страната си и подчертал необходимостта Русия да изплати дължимите суми за транзита на газ през територията на Беларус.
Вчера вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев предупреди, че "ако беларуската страна не направи никакви реални стъпки за решаването на проблема, то може да се очаква ново намаляване" на обемите на доставките от руско синьо гориво за
Беларус.
Руско-беларуският газов конфликт, който бе определен от президента на Беларус Александър Лукашенко като "газова война", се приближи до връхната си точка, отбелязва ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg