EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия без АЕЦ = €2 млрд. на година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия без АЕЦ = €2 млрд. на година

mail14:40 | 31.05.2011прегледи 638 коментарикоментари 0


Планът на германското правителство до 2022 г. да изключи всички атомни централи в страната ще струва на федералните власти около 2 млрд. евро годишно от пропуснати ползи, твърди Михаел Майер, високопоставен политик от управляващата партия Християндемократически съюз (ХДС), цитиран от Ройтерс.
Тази сума е много по-малка от очакваната от експертите по бюджета на партията, посочва Майер, който е заместник-председател на парламентарната група на ХДС. Енергийният преход ще бъде финансиран от новосъздадения Фонд за енергетика и климата (ФЕК), а не пряко от федералния бюджет, отбелязва политикът, цитиран от в. "Ханделсблат". Само заради окончателното спиране на седемте най-стари реактора ще ича пропуснати ползи за около 1 млрд. евро годишно. Тези пари трябваше да дойдат от данък върху ядреното гориво, в сила до 2016 г., за който се очакваше да влива в хазната 2,3 млрд. евро годишно. Оставащите приходи от 1,3 млрд. евро годишно управляващата коалиция ще насочи към саниране на остарялото хранилище за атомни отпадъци "Асе". В държавния бюджет трябваше да влязат 900 млн. евро от продажбата на сертификати за емисии на въглероден диоксид, но сега тези средства ще бъдат прехвърлени във ФЕК. Така във федералния бюджет няма да постъпят около 1,96 млрд. евро.
Последици ще има и за ФЕК. Той е създаден с цел да финансира развитието на други, най-вече възобновяеми източници на енергия, чрез които да се компенсира спирането на атомните електроцентрали. Друга задача на фонда е да субсидира компаниите, потребяващи големи количества енергия, заради по-високите цени на електричеството. Операторите на атомни централи трябваше да внесат част от средствата за фонда по силата на сделката за удължаване на срока на експлоатация на германските АЕЦ средно с 12 години. Заради решението за излизане от атомната енергия до 2022 г.
обаче фондът няма да получи вноски от енергийните компании от 300 млн. евро годишно за периода 2011-2012 г. и 200 млн. евро годишно за периода 2013-2016 година. Тези средства ще бъдат компенсирани с прехвърлянето на всички приходи от продажбата на сертификати за емисии на въглероден диоксид, включително 900-те милиона евро, които според първоначалните планове трябваше да бъдат предоставени на федералното правителство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg