EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: 7 опасни ядрени реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: 7 опасни ядрени реактора

mail16:00 | 17.05.2011прегледи 641 коментарикоментари 0


Седемте най-стари ядрени реактора в Германия в сегашното им състояние не са достатъчно сигурни при риск от самолетна катастрофа, заяви пред журналисти министърът на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Норберт Рьотген, цитиран от Франс прес. Четири от тях няма да издържат дори на падане на малък лек самолет, изтъкна министърът. Според него това със сигурност ще бъде една от отправните точки за взимане на мерки. Той обаче даде да се разбере, че някои от реакторите ще трябва да бъдат затворени. Нито един германски ядрен реактор не би могъл да издържи катастрофа с много голям самолет като А380 на Airbus.
Министърът каза това, представяйки заключенията на Комисията за безопасността на ядрените реактори, натоварена от правителството да направи експресен анализ за устойчивостта на ядрените инсталации в страната в светлината на аварията в японската АЕЦ Фукушима. Седемте най-стари реактора от общо 17 в страната бяха спрени в средата на март по съображения за сигурност за срок от най-малко три месеца. Въвеждането в експлоатация на всички съоръжения изглежда все по-малко вероятно, след като правителството на Ангела Меркел направи завой в ядрената си политика след бедствията в Япония. Освен нареждането за затваряне на най-старите реактори, Меркел отмени взетото миналата година решение за продължаване срока на работа на германските реактори. Според медиите Германия най-вероятно ще се откаже окончателно от този вид енергия около 2020 година. Една от двете експертни работни групи, назначени да решат колко скоро трябва да бъдат затворени ядрените инсталации в Германия заяви днес, че всичките 17 реактора са безопасни, предаде ДПА.
Групата от инженери и учени отхвърлиха обществените опасения, че Германия може да изпадне по всяко време в бедствие, подобно на случилото се във Фукушима. Мнението им се различава и от препоръката на "етичната" комисия от общественици, сред които духовници и академици, че Германия би трябвало да се освободи от ядрената енергия до десетина години. И двете работни групи бяха назначени от Меркел през март. Техническата работна група заключи, че най-големият риск е катастрофа на голям самолет в някоя от най-старите централи. Тя обаче не призова за затваряне на нито една от тях, за което настояват антиядрените активисти. Рьотген посочи, че докладът съдържа препоръки за засилване на издържливостта на инсталациите.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg