EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вълна от стачки в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вълна от стачки в Европа

mail11:15 | 16.05.2013прегледи 1023 коментарикоментари 0


Стачката на летище "Завентем" в Брюксел продължава и днес, като от понеделник насам са се натрупали над 20 000 необслужени багажа, съобщиха местните медии. Въпреки постигнатото снощи споразумение между една от двете фирми за наземна обработка на полетите - Swissport и администрацията, синдикатите изглеждат недоволни. Работниците са били запознати тази сутрин със сключеното споразумение, след като текстът е бил изготвен на френски и фламандски език. Работниците установили, че две от основните им искания не присъстват в споразумението. Протестиращите продължават да настояват за мерки за намаляване на работното натоварване и за подобряване на работния климат. Очакваше се тази сутрин те да възобновят дейността си и постепенно всички полети да получат необходимата грижа преди излитане и след приземяване. Засегнатите от стачката авиокомпании са над 30, като сред тях е и българският национален авиопревозвач "България ер". Пътниците на авиокомпаниите, обслужвани от Swissport, могат да пътуват само с ръчен багаж.

Сериозно нарушен ще бъде днес въздушният трафик по летищата в Гърция заради стачка на авиодиспечерите, които спират работа за четири часа от 12 до 16 ч., в знак на солидарност със стачкуващите учители, които бяха принудени от правителството да се върнат на работа, предаде радио Атина. По време на протеста няма да се осъществява никакъв полет. Всички авиокомпании вече са преработили латателните си програми. По летищата ще се обслужват само извънредните и международни полети. Синдикатът на служителите в държавния сектор АДЕДИ също заяви, че ще организира 24-часова стачка, която ще доведе до затваряне на училищата и обществените услуги. По-рано тази седмица правителството реши да издаде заповед за гражданска мобилизация, с която принуди 90 000 учители да се върнат на работа, за да се избегне нарушаване на предстоящата кандидатстудентска изпитна кампания. Профсъюзите на учителите планираха да започнат щафетни стачки на 17 май в знак на протест срещу плановете на правителството да увеличи седмичните часове и да разпредели четири хиляди учители в отдалечени райони.

Към стачката на пилотите и стюардесите от най-голямата хърватска авиокомпания "Croatia Airlines" днес се присъединиха и авиодиспечерите в Загреб и големия туристически град Сплит, съобщи ИТАР-ТАСС. Протестните акции на служителите в авиотранспорта бяха подкрепени също от профсъюза на железничарите, съобщиха местните медии. Стачката, която продължава вече трети ден, ще започне в 12 часа местно време и ще продължи два часа, засягайки товарните и пътническите превози. Служителите от авиокомпанията настояват за оставка на ръководството на "Croatia Airlines", довело авиопревозвача до тежко финансово положение. В сряда големи протестни акции проведоха профсъюзите на железничарите на Хърватия, които протестираха против катастрофалното състояние в железопътния отрасъл. Служителите изразиха голямата си тревога от липсата на необходимите мерки за осигуряване на сигурността на транспорта, износеността на влаковете, отсъствието на социален диалог в отрасъла и нарушаването на трудовите права. Протести разтърсват страната вече няколко седмици. Ръководството на профсъюзите и представителите на държавната власт досега не стигнаха до споразумение по основни въпроси.
По информация на БТА, снимка: ЕП, архив
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990