EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Второ четене на Валутния закон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Второ четене на Валутния закон

mail11:26 | 06.02.2020прегледи 1381 коментарикоментари 0


Без дебати парламентът прие на второ четене промените във Валутния закон, с който се изменя Законът за Българската народна банка (БНБ).

Според промените в курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка, считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II. Тези изменения бяха приети с 91 "за" и 36 "против". Още от както стана ясно, че трябва да има изменения в закона, от БСП бяха твърдо против.

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на България в чакалнята за еврозоната.

Според постъпилото между двете четения предложение на председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова, считано от датата на участие на България в Механизма за обменните курсове (ERM II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно Резолюцията на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам. То е заложено в преходни и заключителни разпоредби и с него се изменя Закона за БНБ.

Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно беше подчертано от министъра на финансите Владислав Горанов и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към Еврозоната и приемането на еврото.

В закона се предвижда още и промени, свързани с правомощието на митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лева или повече , или тяхната равностойност в друга валута, през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Въвеждат се и промени в административни разпоредби, според които се предвижда при нарушаване на изискванията за пренасяне на пари над 10 000 евро или 30 000 лева, да се налага административно наказание глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства или благородни метали и скъпоценни камъни. 24 часа он лайн


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg