EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вторият участък на пътя Маказа-Димитровден готов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вторият участък на пътя Маказа-Димитровден готов

mail16:00 | 31.10.2013прегледи 841 коментарикоментари 0


Неофициално е пуснат в експлоатация вторият участък от пътя за Гърция през прохода Маказа. Няма обаче насрочена дата за рязане на лентичка на отсечката Кърджали-спирка Джебел-Подкова, заяви областният управител Бисер Николов. По трасето се извършват последните довършителни работи. Работят 4 асфалтополагащи машини, монтират се мантинели, хидроизолацията на мостовете е готова, посочи Николов.
Вторият участък от пътя за Гърция през ГКПП Маказа-Нимфея свързва областния град със село Подкова и ще съкрати чувствително сегашното пътуване. Той е с дължина 24,2 километра и трябваше да бъде завършен до септември т.г. На 9 септември т.г. областните управители на Кърджали Бисер Николов и на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис откриха новия ГКПП при Маказа край село Кирково.
Липсата на обходен път на Кърджали обаче поставя редица въпросителни, тъй като главният път, част от който е булевард "Беломорски" в града, не е предвиден да поеме очаквания трафик на тежки товари от Северна Европа към пристанищата на Бяло море. Поради това Бисер Николов поиска съдействието на парламентарната група на левицата за ускоряване както на проектирането, така и на финансирането за строителството му. Според Николов изграждането на обходен път на Кърджали е приоритет за развитието на областта.
След отварянето на ГКПП Маказа – Нимфея обходният път ще даде наистина силен тласък в развитието на туризма и търговията, на цялостното икономическо развитие не само на територията на областта, а на територията на Южна България, смята той. Според него липсата на обходен път на Кърджали не позволява на областта да се възползва от геостратегическото си място, през което преминава общоевропейският транспортен коридор №9. В същото време автомобилният трафик, особено засилен след отварянето на новия ГКПП, в момента преминава през централната част на гр. Кърджали и създава риск за жителите, уточни Николов. Той каза още, че в момента приключва работата по идейния проект и е необходимо максимално бързо да бъде подготвен работен такъв, да бъде осигурено финансиране, за да стартират процедурите, свързани с изграждането на пътя още през 2014 г. /източник:БГНЕС

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg