EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втори лифт в Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втори лифт в Банско

mail07:00 | 20.02.2013прегледи 946 коментарикоментари 0


Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ - колегиален орган към министъра на околната среда и водите, реши да удовлетвори частично исканията на Община Банско - допуска се възможност за разширяване на спортните съоръжения:
• единствено в рамките на съществуващата туристическа зона /т.нар. буферна зона на НП Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО/, която представлява 2,5% от площта на Национален парк Пирин, а самите спортни съоръжения заемат 0,2% от територията на парка
• само след одобряване на цялостен план за развитието на зоната, който подлежи на Eкологична оценка и Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/, както и на Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната „Пирин”
• всеки отделен инвестиционен проект от този план също ще бъде предложен на ОВОС и Оценка за съвместимост, които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане.
Съветът отхвърли тази част от исканията на общината, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

Решението на ВЕЕС гласи: „Предлага на министъра на околната среда и водите да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка в Министерски съвет за приемане, след отразяване в 10-дневен срок на приложените към протокола бележки.”

В протокола изрично е записано, че строителство в ски зоната в сегашните й граници не може да бъде предприето, без да има цялостен план за развитието на зоната и проведени процедури за екологична оценка както на плана, така и на всеки инвестиционен проект поотделно.

Решението е гласувано единодушно от постоянния състав на ВЕЕС, който се състои от 13 членове и е специализиран да разглежда само Планове за управление на национални и природни паркове и техни изменения.

Каква е позицията на зелените?

„Настояваме за разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен“ АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник министър Евдокия Манева.
Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка“, заявяват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” след днешното решение на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министерството на околната среда и водите, който одобри искането на община Банско за промяна в плана за управление в Национален парк Пирин.

„Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк Пирин“, предупреждават природозащитниците.

„Ще предизвикаме три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство. Призоваме привържениците си да подкрепят гражданските усилия в борбата срещу монополите, офшорните компании, безконтролните концесии и всички опити за узаконяване на ограбеното до момента в Национален парк Пирин“, предупредиха от коалицията „За да остане природа в България“.

За първи път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. За първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост.

Решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост. За сравнение - подобни оценки в националните паркове се правят дори в случаи, когато се поставя колова маркировка или се прави ремонт на алейна мрежа, маси, пейки или тоалетни.

Решението на ВЕЕС нарушава също така законите за защитените територии, за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда.

В момента строителството в Национален парк Пирин е възможно само върху 2188 декара в зоната за строителство и сгради, но с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета). Това е петорно увеличение на площта, която може да се застроява. Разрешава се строителство на лифтове, писти, водохващания и съпътстващата ги инфраструктура, което отваря възможности на практика за всякакво строителство.

ВЕЕС допусна също така възможността за застрояване на площ от 250518 декара в зоните на горите и на откритите части на Национален парк Пирин.

Решението на ВЕЕС може да бъде потвърдено или отхвърлено от екоминистъра и после следва да бъде утвърдено от Министерски съвет.

 

 

 

 

 


 


Тагове: Банско, лифт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg