EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втора вноска на БЕХ в капитала на „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втора вноска на БЕХ в капитала на „Набуко”

mail10:25 | 10.11.2009прегледи 704 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов обсъди в Берлин с унгарския си колега Гордон Байнай енергийните проекти „Набуко” и „Южен поток”. Според Борисов и двата газопровода са важни, тъй като диверсификацията на доставките ще осигури повече сигурност на държавите от региона.
Преди дни Българският енергиен холдинг ЕАД съобщи, че ще внесе 1 345 150 евро за увеличаване на капитала на международната компания „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл”. Сумата е равна на пропорционалния дял на БЕХ в увеличението на капитала на компанията. Съдружници в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” са БЕХ ЕАД - България, RWE - Германия, OMV - Австрия, MOL - Унгария, Боташ – Турция и Трансгаз – Румъния. Всеки от тях има равен дял в нея. В края на юни 2009 година изпълнителният директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” отправи молба съдружниците в компанията да имат готовност да направят в рамките на 2009 г. две поредни плащания по бюджета й.
През август 2009 г. БЕХ, след дадено разрешение от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, внесе 1 972 300 евро в „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” под формата на увеличение на капитала.
С предвиденото сега второ плащане капиталът на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” ООД ще бъде увеличен с 8 070 900 евро.
Увеличаването на капитала на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” е поредната стъпка към успешната реализация на проекта, който трябва да осигури алтернативни доставки на природен газ. „Набуко” е един от приоритетните за страната ни проекти, който осигурява диверсификацията на доставките на енергоносители.
Газопроводът ще е с обща дължина 3 300 километра и ще съедини Каспийския регион, Близкия изток и Египет с Европа. Очакваната стойност на проекта е около 7,9 млрд. евро.
Досега общите разходи за фазата на развитие на проект „Набуко” възлизат на 23,4 млн. евро. Средствата са платени пропорционално от всички съдружници в проекта, което показва реалния ангажимент както на БЕХ ЕАД, така и на останалите участници за реализацията му.
„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” кандидатства и за отпускане на безвъзмездно финансиране от Европейската Общност по линия на Европейския план за икономическо възстановяване (EEPR) за доставката на материали с дълъг период за производство и доставка за проект Набуко. Получаването на финансирането ще позволи осигуряването на необходимите за реализацията на проекта материали в срок.
 


Тагове: Набуко, вноска
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg