EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всичко за КТБ във www.ktbfiles.com

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всичко за КТБ във www.ktbfiles.com

mail07:55 | 20.02.2016прегледи 2992 коментарикоментари 0


КТБ – какво се случи? Под това мото нов сайт събира на едно място всички факти за фалита на банката, плюс анализи и медийни публикации по темата, включително и от EconomyNews.bg.

Мотивите на създателите Център за либерални стратегии, Програма Достъп до информация и Асоциация „Прозрачност без граници“ са да се осветли най-големият фалит в историята на България. Ето какво е записано там:

Отписаните активи са на стойност от 4.22 млрд лв., което се равнява на около 5% от годишния национален доход. Преведено към размера на икономиката на САЩ, това би се равнявало на близо трилион долара.

Сумата е по-голяма от годишните разходи на държавата за национална отбрана и сигурност, за образование, за здравеопазване или за всички социални плащания извън пенсиите. Тя е приблизително равна на сумата на всички пенсии за половин година. Изплащането само на гарантираните влогове на граждани увеличи публичния дълг на България с близо 20%.

Пътят на КТБ от малка и незначителна до четвъртата най-голяма банка в България отне едно десетилетие. За този период нейните активи регистрираха темп на увеличение от почти 50% годишно и делът на КТБ в общите активи на българската банкова система нарасна 17 пъти.

Това беше постигнато чрез много близко и направо подозрително „сътрудничество“ с държавата както по отношение на привличане на депозити от големи държавни фирми, така и по отношение на инвестиране в сектори, плътно регулирани и управлявани от държавата, като например енергетиката или отбранителната индустрия.

КТБ създаде легално скрита, но обществено очевидна порочна симбиоза с голяма група влиятелни медии, безпардонно обслужващи и напомпващи публичния образ на банката и безмилостно нападащи всички нейни критици и опоненти.

КТБ влезе в непрозрачни взаимоотношения с чуждестранен капитал, поне част от който отявлено подчинен на правителството на чужда държава.

Както стремителният възход, така и още по-стремителното падение на банката са ясен признак за съвместното съществуване на два типа държавни институции в България: тези, които са хванати в плен от частни (или чуждестранни правителствени) интереси и тези, които се провалят в задачата си да възпират и контрират тези интереси.

Хронологично са подредени предисторията на банката и развитието при различните правителства. Периодът на Тройната коалиция реално е ключов за изграждането на модела КТБ. В него тя от маргинален играч на банковия пазар планомерно се превръща в незаобиколим фактор в редица сектори, изтъкват авторите. 


Тагове: КТБ, фалит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg