EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всеки в ЕС с банкова сметка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки в ЕС с банкова сметка

mail13:30 | 16.12.2013прегледи 609 коментарикоментари 0


Всеки, който пребивава законно в Европейския съюз, трябва да има право да открие основна разплащателна сметка и това право не следва да бъде отказвано въз основа на националност или място на пребиваване. Това решение на първо четене прие Европейският парламент. Таксите и правилата за тези сметки следва да бъдат прозрачни и сравними, и да бъде лесно да се премине към друга банка, предлагаща по-добри условия, се допълва в текста.

Свободен достъп

ЕП настоя всички доставчици на платежни услуги да бъдат задължени да предлагат основни разплащателни сметки, с някои изключения, които ще бъдат определени от страните от ЕС, на основата на обективни основания. Тези сметки могат да бъдат открити от всеки законно пребиваващ в ЕС, при условие че има действителна връзка със съответната държава на пребиваване. В този случай доставчикът на платежни услуги няма да има право на отказ.

Ясна информация

Всеки, който открива собствена разплащателна сметка, трябва да бъде уведомен за структурата на таксите, и да може да сравни предложенията за различните сметки. Тази информация трябва да бъде ясна и уеднаквена в целия ЕС. Във всяка държава от ЕС трябва да има най-малко един независим сайт, който да сравнява таксите и лихвите, плащани от банките, заедно с техните равнища на обслужване. Банките ще бъдат задължени да уведомяват клиентите си, че предлагат тези сметки.

Характеристики на основната сметка

Основната разплащателна сметка трябва да дава възможност на клиентите да плащат и да теглят пари в брой, както и да извършват платежни преводи в рамките на ЕС, без да включва овърдрафт услуги. Всички доставчици на платежни услуги ще трябва да предложат тези сметки като част от тяхната присъща дейност с определянето на по-ниски такси за тях, отколкото за останалите си услуги. Клиентите трябва да бъдат в състояние да изберат друга основна сметка, предлагана от банка, намираща се в ЕС, срещу разумна такса. Банките трябва да пазят актуални данни за всички разплащания и да носят отговорност за всяко забавяне или загуби, свързани с процеса на прехвърляне.
 


Тагове: ЕП, банки, сметки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg