EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Все още бедност в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все още бедност в САЩ

mail14:00 | 13.01.2014прегледи 670 коментарикоментари 0


"Правителството обявява безпощадна война на бедността в Америка", заяви преди 50 години в прочутата си реч американският президент Линдън Бейнс Джонсън, но днес въпреки известен напредък, неравенствата остават крещящи в най-голямата световна икономика, информира Франс прес.
"Не бива да намираме покой, докато не спечелим тази война", обеща на 8 януари 1964 година президентът Джонсън в първата си реч "За състояние на съюза", след като стана президент на САЩ в деня на убийството на Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1964 година.
Бедността значително е намаляла от половин век - от 26 процента през 1964 година до 16 процента днес - благодарение най-вече на различните програми за хранителна помощ или данъчните кредити на правителството, отбелязва Центърът по бюджетни и политически приоритети (CBPP).
Бедността обаче далеч не е изкоренена, изтъква АФП. През 2012 година тя е засягала около 47 милиона американци, от които 13 милиона деца, което остава много висок процент, подчертава икономистът Джеймс П. Зилиак, директор на Центъра за изследване на бедността към университета в Кентъки.
"Някои битки бяха спечелени", като крайното недохранване, или са спечелени "частични победи" - като при здравните застраховки за най-бедните Medicaid или за възрастните, Medicare, признава Зилиак. По думите му обаче "ако ги нямаше тези спасителни мрежи, процентът на бедността щеше да бъде двойно по-голям".
Какъв и да е критерият за изчисление, бедността значително е намаляла сред възрастните - един от приоритетите на президента Джонсън - тъй като много по-голям брой от тях получават пенсии. Бедността при децата също е намаляла от речта на Джонсън досега, но все още в САЩ всяко пето дете живее в бедност.
Двайсет и пет големи американски града отчитат увеличение на молбите за хранителни помощи и на броя на бездомните от една година насам.Що се отнася до пропастта между бедни и богати, тя се разраства "опасно", по думите на сегашния президент Барак Обама. "Десетте процента най-богати хора в страната вече не получават само една трета от доходите ни, а половината", припомни той в началото на декември в поредно изказване против бедността.
Новият кмет на Ню Йорк Бил де Блазио беше избран през ноември "за да сложи край на неравенствата" в града, където са съсредоточени най-много милиардери в света, но 21 на сто от жителите му живеят под прага на бедността.
В речта си от януари 1964 година президентът Джонсън изрази също волята си да премахне "всякакви расови дискриминации". Половин век по-късно обаче огромна икономическа пропаст разделя белите и чернокожите домакинства, според Центъра по бюджетни и политически приоритети.
Освен това от началото на новата година милиони американци спират да получават помощи при безработица с приключването на програмата за подпомагане на дългогодишно безработните. Белият дом се надява, че законодателите ще преразгледат това решение и ще гласуват на безработните средства за съществуване поне за идните три месеца.

Според Рон Хаскинс от изследователския център Брукингс, за ефикасна борба с бедността трябва да се положат усилия в три насоки: образованието - защото е трудно да избегнеш бедността без добра професионална подготовка; заетостта - защото липсата на работа е най-сигурния път към бедността; и семейството - защото децата, родени в семейства с един родител, са изложени на пет пъти по-голяма опасност да станат бедни, отколкото другите деца./превод БТА

 


Тагове: САЩ, бедност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1166