EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вотът на Китай в МВФ по-голям от Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вотът на Китай в МВФ по-голям от Германия

mail11:30 | 08.11.2010прегледи 492 коментарикоментари 0


МВФ заяви, че Китай и други нововъзникващи икономически сили ще получат по-голяма роля в управителния съвет на Фонда, предаде Асошиейтед прес.
Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан обяви структурните реформи след срещата на борда. Промените издигат силата на вота на Китай над тази на европейски сили като Германия, Великобритания и Франция.
Китай ще стане третата по сила на вота членка на МВФ, изпреварвана само от Съединените щати и Япония. "Новите промени в световната икономика сега ще бъдат отразени и в промени във Фонда", заяви Строс-Кан.
"Това историческо споразумение е най-съществената реформа на ръководството в 65-годишната история на Фонда и най-голямата промяна на влияние в полза на нововъзникващи пазарани икономики и развиващи се страни като признание на растящата им роля в глобалната икономика", каза още директорът на МВФ.
САЩ продължават да държат 17-процентов дял от вота в МВФ, което на практика им дава право на вето, защото по-важните решения изискват 85 процента мнозинство, за да бъдат приети.Промените предвиждат също разширяване на групата на страните, които имат гарантирано място в борда на Фонда, от пет на десет. До момента САЩ, Япония, Великобритания, Франция и Германия бяха постоянно представени в 24-членния борд. Сега към тях се присъединяват Китай, Индия, Бразилия, Италия и Русия.

 


Тагове: МВФ, Китай, вот
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg