EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Развиващите се икономики искат повече гласове в МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Развиващите се икономики искат повече гласове в МВФ

mail16:49 | 05.08.2009прегледи 450 коментарикоментари 0


checklist1Развиващите се икономики настояват за увеличаване на квотите им за гласуване в МВФ, съобщава Reuters.
Организацията на Международния валутен фонд в продължение на много години остава стабилна и не отразява настъпилите промени на световната икономическа сцена.
Досега по- голямата част от гласовете в МВФ се преразпределят между САЩ и европейските страни, докато динамично развиващите се страни нямат голямо представителство при гласуването на решения в международната организация. Квотата за гласуване на Китай в Международния валутен фонд е 3.66 %, на Русия – 2.69 %, на Индия – 1.89 %, на Бразилия – 1.38 %. В същото време тази на САЩ е 16.77 %.
Reuters цитира документи от заседания преди две седмици на фонда, касаещи предложения за реформи, в които представители на развиващите се страни изразяват недоволство от продължителното доминиране на САЩ в международната организация. В съвместно изявление страните от БРИК декларират, че несправедливото разпределение на квотите за гласуване в МВФ подронва авторитета им.
„Ние считаме, че най- актуалният въпрос във връзка с реформиране на управлението на МВФ е същественото преразпределение на квотите за гласуване в полза на страните със средни и ниски доходи, които реално осъществяват промените в глобалните реалности" – се казва в съвместната декларация, цитирана от Reuters.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg