EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Волкър: Безработицата в САЩ ще спада постепенно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Волкър: Безработицата в САЩ ще спада постепенно

mail11:15 | 09.11.2010прегледи 505 коментарикоментари 0


Кратък път за намаляване на безработицата в САЩ няма, смята Пол Волкър, главен икономически съветник на президента на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес.
Волкър, който участва в международен икономически форум в китайската столица, каза това, след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви миналата седмица, че ще изкупи държавни облигации за 600 милиарда долара в усилията си да укрепи растежа и да създаде работни места.
Според Волкър безработицата в САЩ най-вероятно постепенно ще спада, но основният факт е, че икономическите прогнози са за продължаващ, но ограничен икономически растеж през следващата година и дори повече. Той отбеляза, че нарастващото обществено разочарование и политическите разногласия в Съединените щати са усложнили съставянето на икономическа програма. Икономистът изрази надежда, че победата на републиканците на частичните избори за Конгрес ще ги насърчат да споделят отговорността за управлението и да работят заедно с Обама.
Миналата седмица в Сеул Волкър посочи, че според него планът на централната банка на САЩ да изкупи държавни облигации за стотици милиарди долари вероятно няма да допринесе много за укрепване на икономическото възстановяване.
Съмнение в успеха на програмата на стойност 600 милиарда долара за изкупуване на облигации изрази и Кевин Уорш - един от управителите във Федералния резерв на САЩ.
Уорш предупреди също така за "значителни рискове", свързани с програмата, включително предизвикване на прекомерна инфлация по-късно. Той каза това на годишна среща на лобисти от Wall Street в Ню Йорк.
Програмата на УФР, обявена миналата седмица, има за цел да намали още повече лихвите по кредитите, което да насърчи американците да взимат повече заеми и да харчат повече.
Засилването на активността впоследствие се очаква да насърчи компаниите да наемат повече служители и да направи по-жизнена икономиката.
Кевин Уорш обаче изрази съмнения, че програмата ще има "значителни" и "трайни благоприятни ефекти" за икономиката.
Въпреки резервите си Уорш е сред десетимата ръководители на УФР, които гласуваха в подкрепа на плана за 600 милиарда долара, отбелязва АП. Единственият, който се възпротиви, беше Томас Хоуниг, президент на Банката за федерален резерв в Канзас Сити.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg