EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Война за тока: Всички срещу КЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Война за тока: Всички срещу КЕВР

mail06:10 | 12.06.2015прегледи 5292 коментарикоментари 0


До 30 юни т.г. потребителите на електроенергия, които са на свободния пазар, плащат добавка „Задължение към обществото” – 19 лв., а българските граждани, които са на регулирания пазар – плащат 52 лв. Това каза в тв интервю председателят на КЕВР Иван Иванов,обяснявайки защо цената на електроенергията за бизнеса ще бъде увеличена с 20% от 1-ви юли според доклад на КЕВР. Иван Иванов отбеляза, че това фактическо положение на пазара не е справедливо и за това се въвежда обща единна добавка „Задължение към обществото” на стойност от 40 лв.
 

Срещу това предложение на КЕВР вече се обявиха НЕК, ЕРП-тата, министърът на икономиката Божидар Лукарски, както и браншовите организации.

Такса "задължения към обществото" преди почти две години смени добавките за "зелена" и "кафява" енергия, както и за т. нар. "невъзстановяеми разходи", с които потребителети плащат скъпия ток по дългосрочните договори с двете американски централи в комплекса "Марица Изток". Таксата "Цена Задължения към обществото" е 15,20 лв. за мегаватчас, или с 3,11 лв. по-малка от сбора на трите предишни такси - за "зелена" и "кафява" енергия, и "невъзстановяеми разходи". С тази промяна още тогава стана ясно, че се прикриват реалните средства, които потребителите трябваше да плащат за скъпия ток от ВЕИ и от когенерации на топлофикации и заводски централи.

„Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите токът ще трябва да поскъпне със 17% за българските граждани. Под подобно решение аз няма да се подпиша”, заяви Иванов. Вчера на тези намерения остро реагира в „Лице в лице” по bTV икономическият министър Божидар Лукарски. Той обяви, че предстоят сериозни разговори с КЕВР, именно заради тази такса „задължение към обществото”, която според него би ощетила малките и средни предприятия. На това Иванов изпрати Лукарски към парламента, където да променят закона, както и го призова да разпореди на своите чиновници в работната група да изготвят необходимата наредба в срок до 15 юни. „До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, не бих се поддал, когато съм убеден, че взимам справедливо решение”, каза председателят на КЕВР. Той гарантира, че до момента движението на тези решения става с пълното единомислие на Комисията. „Искам да похваля експертите, които отлично си свършиха работата и след близо месец изчисления ни предложиха най-доброто решение”, добави той. Иван Иванов обясни още, че с въвеждането на енергийната борса от 1 януари 2016 цените вече няма да бъдат административно определяни от регулатора. „Конкуренцията ражда по-добро качество и по-ниски цени”, добави той.

НЕК отново се оплака

Ако се приемат предложените цени на електроенергията, в НЕК ще остане дефицит от около 1,7 млрд. лв. до края юни 2016 г., прогнозира пред медии изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев. Не допускам, че някой ще остави НЕК да фалира, но това че продължава да се натрупва дефицит е неприятно за производителите на електроенергия, на които не можем да се разплащаме, каза
Илиев. Той посочи, че и в момента разплащането на НЕК е на 50 процента към производителите на електроенергия. Суми дължим на всички централи, присъединени на високо напрежение, в това число
АЕЦ,ТЕЦ Марица Изток 1, 2 и 3, съобщи той.
Общо за последните два регулаторни периода натрупаните задължения към централите, присъединени на високо напрежение, са 1,3 млрд. лв. С предложените от КЕВР цени от 1 юли 2015 г. този
дефицит няма да бъде изчистен, а ще стане 1,7 млрд. лв. в края на следващия ценови период - юни 2016 г., уточни Илиев. Петър Илиев каза в отговор на въпрос, че НЕК няма правомощия и не може да контролира топлофикационните централи дали произвеждат високоефективна електроенергия, която НЕК е задължена да изкупува по преференциални цени. В отговор на въпрос дали НЕК е готова да осъди решението на КЕВР, ако то е такова, каквото се предвижда, Илиев каза, че е готов да защити обществения интерес, защото НЕК е държавна компания и е на цялото общество. Не съм съгласен да бъдем ощетени или неравнопоставени, подчерта той.

А ето какви са и аргументите на АИКБ, БСК), БТПП и КРИБ срещу новите цени:
Регулирани цени: КЕВР продължава досегашната погрешна практика на субсидиране на домакинствата от българския бизнес. Небитовите потребители на ниско напрежение ще купуват с 40% по-скъпа енергия, в сравнение с домакинствата. Възразяваме срещу този подход, тъй като той деформира пазарните отношения, преследва псевдосоциални цели и по същество обезсмисля политиките за енергийна ефективност в бита.
Свободен пазар: С промените в Закона за енергетиката през март 2015 г. беше поет ангажимент ценовите тежести, които българската индустрия понася, да бъдат намалени. Вместо това, КЕВР „изненада“ индустрията с повече от двукратно увеличена ценова добавка „задължения към обществото“ (от 18 до 40 лв./МВтч). Това води до скок в цените за потребителите на високо напрежение с 20%, а на цените за средно напрежение – с 15%. Категорично не приемаме предложеното увеличение! Рязкото влошаване на ценовите позиции на практически всички индустриални сектори в икономиката пряко ще доведе до загуба на пазарни позиции, срив в експорта, загуба на работни места и рязко ограничаване на инвестиционната активност. В същото време, енергията за износ продължава да бъде освободена от компонента „задължения към обществото“.
Дефицити на НЕК: В ценовото заявление на НЕК се съобщава за допълнително натрупан дефицит от 1 300 млн. лв., дължащ се на регулаторните решения отпреди една година. Този нов дефицит представлява огромен риск не само за енергетиката, а и за цялата икономика. Отговорност на КЕВР е да предложи мерки за спешното му решаване, но чрез капиталови и дългови инструменти и чрез реформи и преструктуриране, а не чрез увеличаване на цените за бизнеса. Паралелно с това, продължава безотказното изкупуване на субсидирана енергия от всички възможни производители, въпреки поетите ангажименти.
Разходопокривен подход: КЕВР продължава да използва порочния разходопокривен подход и да определя индивидуални цени на всяко енергийно дружество на базата на заявени от него разходи. Стимулира се не намаляването, а “обосноваването“ на все по-големи разходи. Така неефективностите в енергийната система растат и, вместо да бъдат санкционирани, се калкулират в цените. Същият неприемлив подход е приложен и при модела „цена за задължение към обществото” – това е директна пазарно необоснована преразпределителна мярка за изземване на финансов ресурс от пазарно функциониращи предприятия и натрупването му към неконкурентноспособни и непазарно работещи предприятия.
Изкупуване на електроенергия от обществения доставчик: Основната причина за създаването и поддържането на структурни дебаланси и финансови дефицити в българската енергийна сфера е, че вместо по пазарна цена, общественият доставчик изкупува по непазарно определени цени електрическата енергия от възобновяеми източници (по чл. 94 от Закона за енергетиката) и по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия (ДДИЕЕ). Постигнатите споразумения по ДДИЕЕ от 08.04.2015 г. за изменение на цените за разполагаемост са добра, но малка и недостатъчна крачка в тази посока. Настояваме за намиране на устойчиво и пазарно обосновано решение на този проблем.
Нов пазарен модел: Липсата на конкуренция между производителите на енергия до голяма степен обезсмисля усилията за либерализация. Държавните дружества от групата на Българския енергиен холдинг предлагат над 90% от енергията за т. нар. свободен пазар. Без решителни структурни реформи и промени на пазарните правила не може да се очакват ползи за потребителите – предвидими и справедливи цени, и надеждно снабдяване. Усилията в посока създаване на електроенергийна борса биха били полезни, само ако са част от добре обмислен и осъществен нов пазарен модел, до реализацията на който не трябва да се пристъпва към увеличение на цени за крайните клиенти на свободния пазар в сектор „Електроенергетика”.
 

Домусчиев: КЕВР ще унищожи цели отрасли в икономиката

Такъв скок на тока ще унищожи цели отрасли в икономиката, като металургия, стъкларска промишленост, биотехнологии и други. Това заяви президентът на КРИБ Кирил Домусчиев по време на общественото обсъждане в КЕВР за цената на тока от 1 юли, предаде репортер на БГНЕС. "Напрежението в индустрията е голямо. Говоря не само от името на КРИБ, но и името на Сашо Дончев и БСК. Напрежението сред членовете ни е много голямо. Такъв скок никой не е очаквал, скок, в ситуацията, когато и доклад на ЕК има и доказа, че България е с най-високите ел. цени в Европа за индустрията и докладът на КПМГ за цените на тока за индустрията", алармира Домусчиев. Той коментира, че не вижда КЕВР да взима съответните мерки. "Топлофикации с неефективна енергия и заводските централи продължават да работят. Какво производство и какъв продукт правят тези централи. Говорихме за по-строг контрол над фотоволтаиците, не виждам такъв контрол", каза Домусчиев. "КРИБ ще подаде сигнал до главния прокурор кой е дал разрешение и се е подписвал да се строят тези американски централи и да плащаме такива цени. Нямаме намерение да плащаме на НЕК, реформи там не видяхме. Не виждаме перспектива и бъдеще, убиваме българската индустрия", каза той. Президентът на КРИБ обвини КЕВР, че не защитава интереса на народа, изравнявайки цените за индустрията с цените за масовия потребител. "Това го няма никъде в света, а има доста по-комунистически държави от нашата, но го няма. По света минимум 2 пъти цената за индустрията е по-евтина, от тази за населението. Ако не се придържаме към пазарни принципи и сме с най-скъпата електроенергия, не е решение. Убиваме кравата, която дава мляко", коментира Домусчиев. Той счита, че индустрията, която иска да излезе на протести и да спре производство за определено време, е права. На хората им писна, неслучайно и няма големи инвеститори у нас и няма и да има, алармира още той.

Какви ще са цените при домакинствата?
От 1 юли с около 1,6% ще се повиши цената на тока за клиентите на „ЧЕЗ”, с 1,4% за клиентите на “EVN” и с малко над 3% за клиентите на „Енерго – Про”, коментира още Иван Иванов. „Отчели сме по един равнопоставен начин както интереса на енергийните дружества, така и на българските граждани. Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна на цените в страната”, добави той. По думите му, от 1 юли с около 1,6% ще се повиши цената на тока за гражданите, ползващи услугите на „ЧЕЗ”. Той даде пример, че ако имаме сметка от 30 лв., то увеличението ще е около 0,40 ст. „Увеличението за клиентите на “EVN” е още по-малко – около 1,3% - 1,4%. Единствено за „Енерго – Про”, поради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България, а необходимостта за поддържане на мрежата, там повишението ще е малко над 3%”, посочи Иванов. „Когато ние взимаме решенията, отчитаме три фактора: първо - трябва финансово да бъде оздравена НЕК, която се намираше в технически фалит, второ – да подготвим електроенергийния пазар за въвеждането на борсата и на трето място – да въведем справедливост в цените на тока”, обясни той.

Заседанието на МС

Ето какво казва и премиерът Борисов на заседание на МС в сряда.  "Това, което се предлага в момента, за мен не е добро. Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и „Козлодуй” и „ТЕЦ-2” на „Марица” се изключват от микса. Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо.
В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява. Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии.
Утре е съвещанието, което правим с Дончев, то е в помощ на това, но аз от сутринта рано се видях и с Петър Илиев, и с госпожа Петкова и трябва да ви кажа, че никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията. Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага."
 

Регулаторът вече веднъж през 2013 г. удължи с един месец регулаторния период и се произнесе с решение, което влезе в сила от 1 август 2013 г. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов за БГНЕС, след като бе помолен за коментар за заръките на премиера Бойко Борисов държавният регулатор да отложи с месец решението си за цената на тока от 1 юли и казусът да се разгледа в парламента.

"С изказването на Борисов не съм се запознал, но мога да кажа, че ако има основание за подобен подход, то е в две насоки. Първата - необходимо е да се финализират споразуменията, които бяха сключени за предоговаряне на условията за изкупуване на електроенергия от "Maрица-Изток 1" и "Марица-Изток 3". Второто основание е, че очакваме две наредби, които са от изключително значение за нас", посочи Иванов. Той заяви, че едната наредба е свързана с изкупуването на високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от топлофикационните заводски централи. Втората наредба, свързана е с това кои енергоемки производства, в чиито краен продукт участието в цената на електрическата енергия е повече от 10% ще ползват облекчения режим, по отношение на добавката "задължение към обществото".

Дали той лично е склонен да удължи решението за цената на тока с още месец, Иванов заяви, че той е председател на КЕВР, но решенията се взимат от пленарния състав на регулатора. "Ако има съответни искания, ще се произнесем след разисквания, които трябва да се проведат в комисията. До момента към нас не е постъпило искане", съобщи председателят на КЕВР.

Ако се намали такса "задължение към обществото" за по-големи предприятия, няма ли това да натовари по-малките с по-висока, Иванов смята, че няма да стане по-висока, ако се реализират условията, които вече изреди.

Втори ден продължават разправиите около цената на тока. Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев заяви, че следващата седмица ще бъде приета наредба за индустрията, която ще облекчи цената на тока за тях, премахвайки 85% от зелените компоненти в енергийния микс. От държавната помощ не могат да се възползват индустриалци, консумиращи над 10 мегават часа електроенергия на месец. От облекчението обаче няма да могат да се възползват общините и моловете. Добрев определи предложението на КЕВР за цената на тока като балансирано, без изкуствено записани приходи и съобразено със Закона за енергетиката.

Процедурата по приемането на цените на електроенергията трябва да продължи, тъй като няма 20 процента нарастване на цените за бизнеса, за индустрията ще е 1-2 процента, а в сектора на
услугите ще е между 8 и 9 процента, заяви и на брифинг в Народното събрание председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157