EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Внасяме природен газ от Алжир?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Внасяме природен газ от Алжир?

mail15:00 | 01.11.2011прегледи 594 коментарикоментари 0


Възможностите за внос на природен газ от Алжир обсъдиха на среща днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на водните ресурси на Алжирската демократична и народна република Абделмалек Селлал. Двамата са съпредседатели на смесения комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество, чиято деветнадесета сесия се провежда в София. Алжир е на 10-то място в света по запаси от природен газ – 4.5 трилиона куб. метра.
След изграждането на междусистемната връзка с Гърция вече ще можем да внасяме природен газ и от Алжир, което е възможност за диверсифициране на енергийните доставки за България, каза министър Трайков пред своя алжирски колега. Министър Селлал подчерта, че неговата страна следи внимателно енергийната политика на България. Двамата министри се обединиха около становището, че съществува широко поле за развитие на енергийното сътрудничество между България и Алжир.
Министър Трайков представи и предимствата на България като инвестиционна дестинация, от които може да се възползват алжирските компании. Политическата и макроикономическата стабилност в нашата страна, квалифицираната работна ръка, най-ниските данъци и оперативни разходи за бизнес в ЕС дават на страната ни уникални предимства за привличането на инвестиции, изтъкна той. Акцент в икономическата политика на българското правителство е поставен върху експорта, инвестициите и туризма, каза още министър Трайков. След кризата износът на България през миналата година се е повишил с 33% спрямо 2009, а вносът – с 13%.
Български компании могат да участват в реализирането на амбициозната инфраструктурна програма на Алжир, стана ясно по време на срещата. Плановете на Алжирското правителство предвиждат строителство на нови жилища за повече от 25 млн. жители, както и изграждането на пътища и други съоръжения. Българският бизнес е "гладен" за връзки с алжирски компании, каза още министър Трайков.
Членството на България в ЕС дава допълнителни възможности за задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, стана ясно по време на срещата. Макар че географски не сме най-близката държава от ЕС до Алжир, страната ни може да играе роля на входна врата за алжирски стоки на европейския пазар, подчерта министър Трайков. Строителството, машиностроенето и фармацията бяха откроени като най-перспективните области за взаимни контакти.
В рамките на междуправителствената сесия предстои да бъдат подписани Споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни и Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg