EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Влошаване на икономическите нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влошаване на икономическите нагласи

mail18:10 | 10.08.2021прегледи 562 коментарикоментари 0


Доверието на инвеститорите относно бъдещото икономическо развитие в еврозоната се влоши рязко през август до тримесечно дъно с оглед опасенията за предстоящи нови рестрикции през и след есента заради по-заразния Делта вариант на коронавируса. Това показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1070 инвеститори (219 от които са институционални), проведено между 5-и и 7-и август 2021 г., се понижи до 22,2 пункта от 29,8 пункта през юли при очаквания за по-сдържано отстъпление към ниво от 29,0 пункта. Това представлява най-ниско ниво на индекса от май 2021 г.

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, нарасна през август до 30,8 пункта от 29,8 пункта през юли, достигайки най-високо ниво от октомври 2018 г.

Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи обаче отслабна рязко до 14,0 пункта от 29,8 пункта месец по-рано до най-ниско ниво от май 2020 г., като това представялва влошаване на инвестоторските очаквания за трети пореден месец.

"Икономиката на еврозоната процъфтява, но темповете значително се забавят“, каза управляващият директор на Sentix Патрик Хъси.

"Това, което е вярно за еврозоната, е видимо в частност и за германската икономика, като нарастват опасенията, че могат да се появят нови противоепидемични локдауни през есента и след нея с нарастващ брой на Covid инфекциите и това отново да натежи върху икономиката", добави той.

Според Sentix обаче огромните инвестиции на държавите, подкрепени от постоянно експанзивната парична политика на Европейската централна банка, стимулират икономическата активност в еврозоната и предотвратяват да се случи нещо по-лошо, въпреки риска от нови Covid ограничения./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg