EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Влошаване на бизнес климата в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влошаване на бизнес климата в Германия

mail16:03 | 25.04.2019прегледи 757 коментарикоментари 0


През април бизнес нагласите в Германия се влошиха, след като през март те се подобриха слабо за пръв път от шест месеца насам, показва проучване на немския институт Ifo, цитирано от "Ройтерс".

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през април до 99.2 пункта, след като през март се повиши до 99.7 пункта от 4-годишното февруарско дъно на ниво от 98.7 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение през настоящия месец до 99.9 пункта.

Понижението на Ifo индекса се дължи на поредно значително влошаване на бизнес нагласите в промишлеността и на известно отслабване на бизнес климата в търговията при слабо подобрение в сферата на услугите и в строителството.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през април до 103.3 пункта от 103.9 пункта месец по-рано, при прогноза за индекс на ниво от 103.5 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи до 95.2 пункта от 95.6 пункта през март, при очаквания за повишение до 96.1 пункта.

"Германската икономика продължава да губи скорост", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фюст.

Припомняме, че Германия успя да избегне изпадането в т.нар. "техническа" рецесия през второто полугодие на 2018 година, като се очаква БВП на страната да нарасне с между 0.2% и 0.3% през първите три месеца на настоящата година, докато за цялата 2109 година БВП ще се повиши с между 0.6% - 0.8%, след повишение с 1.5% през 2018 година и след експанзия с 2.2% през 2017 година.

Германия записа най-голям излишък по текущата сметка в света, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, за трета година през 2018 г. поради силната си икономика, ориентирана към износ, но рискът от американските тарифи за европейския внос на автомобили доведе до нарушаване на индустрията. Междувременно, Германия многократно е критикувана, че не използва излишъка си за увеличаване на публичните разходи и инвестиции.

"Рецесия в Германия само ще постави началото на процес, в който страната ще стане част от решението, а не да продължава борба за строги икономии и срещу свободна парична политика от ЕЦБ и фискалните разходи от южните за еврозоната страни", смятат икономисти.

В последните си зимни прогнози Европейската комисия очаква икономиката на Германия да нарасне с 1.1% през 2019 г. и прогнозира 1.3% за 19-членната еврозона като цяло. Глобалният растеж също се забавя и се очаква да бъде 3.5% през тази година, според прогнози на МВФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg