EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виктор Понта с нова данъчна политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виктор Понта с нова данъчна политика

mail10:30 | 13.03.2014прегледи 1192 коментарикоментари 0


Намаляване на данък добавена стойност и на социалните осигуровки е сред предложенията в програмата за управление на новото румънско правителство, съобщи агенция Медиафакс.
Третото поред правителство начело с Виктор Понта в управленската си програма предвижда намаляване на ДДС на 19 от 24 процента, но в случай, че бюджетната рамка позволява това. Предвижда се и въвеждане на тристепенно облагане на доходите съответно с 8, 12 и 16 процента, при положение че в момента в Румъния има плосък данък върху доходите от 16 на сто.  Предвижда се и необлагане на реинвестираната печалба и се анализира възможността за намаляване на данък добавена стойност на 9 на сто на хранителните стоки. В момента с такава ставка се облагат хлябът и хлебните изделия. При положение че бюджетната рамка позволи, ще бъдат намалени с пет на сто и социалните осигуровки. Освен това ще отпаднат някои разрешителни и тарифи с цел намаляване на разходите за административни услуги. До края  на 2016 година се предвижда също минималната заплата да бъде 1100 леи (около 550 лева).

Новият румънски финансов министър Йоана Петреску подкрепя въвеждането на допълнителен акциз върху горивата в размер на 7 евроцента за литър, съобщи агенция Аджерпрес. Според Петреску въвеждането на акциза няма да доведе до толкова тежки последици, колкото се прогнозира. Финансовият министър увери, че новият акциз ще влезе в сила от 1 април 2014 година. В края на миналата година румънският президент Траян Бъсеску отказа да подпише споразумението на Румъния с Международния валутен фонд с мотива, че не е съгласен с договорения от правителството допълнителен акциз върху горивата в размер на 7 евроцента. В началото на март обаче държавният глава подписа споразумението. "Макар някои от мерките в споразумението с МВФ да не са от най-приятните съм убеден, че те ще доведат до повишаване на конкурентоспособността на Румъния", посочи Бъсеску. Сред другите мерки, подкрепяни от новия финансов министър на Румъния, са намаляване на данък добавена стойност и на социалните осигуровки, пише днес вестник "Евениментул зилей". 33-годишната Йоана Петреску посочи още, че има доверие в правителството Понта 3 и че е благодарна, че е част от този екип.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg