EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В София ще има "зелени острови" за отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В София ще има "зелени острови" за отпадъци

mail06:10 | 10.10.2019прегледи 1002 коментарикоментари 0


Изграждаме специални места за разделно събиране на отпадъци в кварталите, т.нар. "зелени острови". Целта ни е да увеличим разделното събиране на отпадъци с активното участие на гражданите. Планираме да включим нови квартали към пилотните проекти за разделно събиране. До момента в такива проекти участват 2300 домакинства от "Надежда" "Овча купел" и "Кремиковци". Това е каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
При блокове 151, 152 и 160 в кв. "Надежда" на пример са обособени 5 пространства с контейнери за разделно събиране на отпадъци ("зелени острови"), до които имат достъп по 300 домакинства. Гражданите разделят 4 типа отпадъци - от опаковки, стъкло, хартия и хранителни отпадъци. Всички контейнери са оборудвани с датчици за запълване на обема.
85% от отпадъците на София към момента се оползотворяват благодарение на изградената интегрирана система за преработка на отпадъците. От отпадъците се произвеждат електроенергия и компост, като допълнително се отделят материали за рециклиране. От работата на завода за отпадъци до момента София е спестила над 52 млн. лв. от такса за депониране. Над 2,6 млн. лв. са приходите от продажба на рециклируеми материали.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg