EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Разградско очакват добра реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Разградско очакват добра реколта

mail17:59 | 17.06.2022прегледи 1165 коментарикоментари 0


Състоянието на посевите в област Разград е много добро, очакванията са за добра реколта. Това съобщи един от големите зърнопроизводители в Лудогорието - Стефан Пенев от Лозница. Сушата през април и началото на май е била стресираща за пшеницата и ечемика, но падналите през последните дни валежи са се отразили благоприятно на културите. По думите на Пенев се очаква жътвата на ечемика в региона да започне в края на юни от община Кубрат, а масово зърнопроизводителите ще навлязат в нивите в първите дни на юли. Агробизнесменът посочи, че се очаква средните добиви от пшеница в областта да са около 600 кг/дка, като на места може да се стигне и до 800 кг/дка. 

Според Стефан Пенев международното положение, увеличените разходи за производство и още други фактори ще дадат отражение върху цените на зърното. Той прогнозира, че цени в порядъка от 300-400 лева на тон като миналогодишните няма да има, а ще варират между 600 и 700 лв. за тон. 

За поредна година агробизнесменът от Лозница днес беше домакин на организирания от екипа му традиционен открит Ден на пшеницата. Събитието уважиха земеделски производители, агроспециалисти, партньори и клиенти от страната. На опитното си поле в Лознишко Стефан Пенев запозна колегите си с над 80 сорта пшеница, ечемик, тритикале и ръж, всичките - чужда селекция.

Зърнопроизводителят посочи, че не се е отказал от намерението си да организира и Ден на царевицата, защото по думите му тази култура все повече се налага в земеделското производство. Идеята му е това да стане в края на юли, началото на август, като на събитието той ще представи пред пред земеделците 100 хибридни сорта царевица./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg