EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В бюджета за 2011 г. няма "буфери"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В бюджета за 2011 г. няма "буфери"

mail14:10 | 03.12.2010прегледи 1074 коментарикоментари 0


В бюджета за 2011 г. няма "буфери" при по-тежка икономическа ситуация от предвидената, коментира пред журналисти Георги Ангелов, икономист от института "Отворено общество",цитиран от БТА.Той участва в двудневен семинар във Велико Търново на Клуба на стипендиантите на фондация "Конрад Аденауер" на тема "Лидерство и реформи по време на криза".
Бюджетът разчита изцяло на заеми и на харчене на натрупани до момента резерви, но те вече свършват, посочи Ангелов. По думите му, ако не се сбъднат сравнително оптимистичните прогнози, бюджетът не може да издържи. Това ще постави въпроса дали България може да оцелее без заем от Международния валутен фонд, а от там чуждите инвеститори ще продължат да не идват, безработицата ще бъде висока и рецесията ще се окаже по-дълга, отколкото сме си мислили, посочи Ангелов.
Основният риск е какво правим при лош сценарий, какъвто е вероятно да има, защото навсякъде в региона се случват само лоши сценарии, коментира той.
Според Георги Ангелов е време да се направят отлаганите икономически реформи, за да започнат да се получават резултати. Не виждам тази политическа воля за "шокова терапия", коментира той. Българските политици винаги преди избори спират да правят реформи и понеже догодина ще има избори, правителството още сега е спряло да прави реформи, коментира икономистът.
Икономическата реформа се случва, където има политическа воля и където се знае какво трябва да бъде направено, заяви Ангелов пред стипендиантите на фондацията. Той открои като "античудо" Аржентина, която е била сред най-богатите страни в началото на ХХ век, а сега е сред бедните държави.
Като причина той посочи популистката политика, национализацията и ръстът на корупцията по времето на Хуан и Евита Перон. Според него има рискове за подобно развитие и в България.
Като бързи мерки за излизане от кризата икономистът посочи да се фиксира бюджетен дефицит и той да бъде спазен, да се плащат по-високи осигурителни вноски за ранно пенсиониране, както и да се създадат частни здравни каси и да има конкуренция. Като се премахне ранното пенсиониране, без да се повишава пенсионната възраст, се повишава ефективната възраст, посочи той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg