EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бяла книга за социалноотговорните компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бяла книга за социалноотговорните компании

mail13:30 | 17.05.2010прегледи 1384 коментарикоментари 0


Експерти от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще изготвят списък с фирмите в България, които прилагат принципите на корпоративната социална отговорност. Списъкът се очаква да е готов до края на годината и да бъде публикуван на сайта на ведомството, каза Веселин Илков - експерт в МТСП, цитиран от БТА.
Илков участва в международен семинар "Насърчаване на социалноотговорни трудови практики: принципи и тяхното приложение". Форумът се организира от МТСП и от Международната организация на труда.
По думите на Илков у нас предимно големите мултинационални компании спазват принципите на корпоративната социална отговорност, но вече и чисто български фирми започват да имат подобни практики. Тези практики не са поза или лукс, те все повече се превръщат в стандарт за оцеляване на бизнеса на световния пазар, коментира експертът. Според Рикарда Макфолс от МОТ репутацията и доверието, които има една социално отговорна компания, са също толков важни фактори, колкото и печалбата.
От МТСП очакват фирмите в списъка да обменят опит в областта на социалната отговорност, както и да бъдат привлечени малките и средните предприятия у нас.
Столово хранене, допълнителни купони за храна, спортни площадки, карти за градски транспорт, почивки за семействата на служителите са пример за такива добри практики. "Фирмите могат да подпомагат не само работещите в тях, но и съответната община - като помагат за инфраструктурата на града, зелените площи, по-бедните", каза Илков.
Днешният семинар е в изпълнение на плана за прилагане на Националната стратегия за корпоративна социална отговорност.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg