EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъчварова & синдикати говорят на различни езици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъчварова & синдикати говорят на различни езици

mail16:48 | 12.06.2015прегледи 1917 коментарикоментари 0


След над два часа разговор, моето усещане беше, че представителите на синдикатите получиха отговор на всички въпроси, които бяха поставени. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след срещата със синдикатите на МВР и министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде Агенция „Фокус“. „В хода на разговора от тях нямаше ясно зададени въпроси, а по-скоро някакви теми, по които разговаряхме“, обясни тя. Министър Бъчварова посочи, че съвсем честно и открито са представили на синдикатите посоките, в които МВР работи и етапа, до който са стигнали в търсенето на решение по темите, които са формулирани като проблем. За пенсионната реформа, Бъчварова уточни, че защитава интереса на служителите в МВР.

Исканията са същите. Твърдя, че не сме получили конкретни отговори, но може би Румяна Бъчварова ще каже нещо друго. За искания за оставки в момента не мога да кажа нищо, твърде е възможно. Това каза Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната Федерация на служителите на МВР и член на настоятелството на Фондация „Общeство и сигурност” (СФСМВР), след срещата. „Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас. Разбирайте не се разбрахме“, обясни Попов. На въпрос какво следва, той отговори, че основното им разногласие е това какво включва социалният диалог и от какво би следвало да се интересуват синдикатите. „Основното ни разногласие изглежда е изключително дълбоко“, заяви той. „Питайте Бъчварова, кой стои зад нас. Мога да ви отговоря само с едно изречение - провеждали сме протести при всички правителства, когато е имало за какво, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години? Марсианците, американците, руснаците? Кой?“, попита Попов в отговор какво смята за нападките, които Бъчварова отправи, че зад синдикалните организации стои някой. „Атакуваме новото ръководство. Ние упражняваме правата си. Имаме право на протест, когато смятаме, че не сме чути или разбрани, или няма желание за това“, допълни Валентин Попов.

Водил съм много разговори със синдикатите в сектор „Сигурност” и в пакета, който предлагаме има включени техни предложения. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. „Не се приема свалянето на възрастта за пенсиониране за полицаите или алтернативното им искане- увеличаване на пенсионната възраст да се отложи с 4 години. Това няма как да стане”, подчерта Калфин. Той поясни, че миналата година служителите в сектор „Сигурност” са се пенсионирали на 52 години и 8 месеца, а на практика с предложенията на МТСП се узаконява фактическото положение в сектора. Според Калфин друг вариант за пенсиониране няма да е добър. „На мен не ми се иска целият този пакет да се разпадне, ще загубят хората в полицията”, каза още Ивайло Калфин.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161