EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският катран в руския ядрен мед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският катран в руския ядрен мед

mail11:31 | 27.04.2010прегледи 836 коментарикоментари 0


Днес в коментар на "Время новостей" се обръща внимание на руско-италианските документи за сътрудничество, подписани вчера в Рим. "Най-интересен и в перспектива със сериозно влияние върху енергийния баланс в Европа" се очертава според вестника меморандумът за намерения, сключен от Италианската енергийна група Enel и руската ЕЭС, който включва проект за съвместно изграждане на два блока за Балтийската АЕЦ в Калининград.
Компаниите вече обявиха кога се очаква да бъдат пуснати в експлоатация - 2016-2018 г. Като основен пазар за пласмент на енергията се посочва Източна Европа. Това е важна стъпка за Италия, която се кани да излезе с атомни проекти не само на чужди, но и на вътрешния си пазар. Тези нагласи са в разрез с безядрената политика на Евросъюза, което може да предизвика
сериозна дискусия и реакции в други държави, прогнозира "Время новостей".
Руският премиер обещава на Италия мирен атом при фантастично изгодни условия, коментира електронният "Утро".
Ситуацията може да отключи за Русия вратите към затворения досега за нея ядреноенергиен пазар на развитите държави. Руското енергийно машиностроене може да излезе на качествено ново равнище, подчертава изданието.
Руските енергетици обаче са обречени на твърда конкуренция от страна на Франция, САЩ и други страни, постигнали големи успехи в тази област. Това кара Москва да скланя на сериозни отстъпки. Според Путин, Русия е готова да отпуска кредити на страните, където изгражда атомни реактори. Нещо повече, ако спечели търга за строителство на АЕЦ в Италия, тя има готовност да предостави на местни компании част от работите по проекта, разказва "Утро".    Успешното осъществяване на италианския проект би помогнало да се заздравят позициите на руските ядрени енергетици в Европа. Нещо крайно актуално, тъй като има възможност държави като Германия, Белгия и Швеция да се върнат към атомната енергетика, допълва изданието.
Освен това, вчера Владимир Путин предложи на Украйна "пълномащабно коопериране в ядрения отрасъл, дори съвместна дейност на пазарите в трети държави" с финансовото съдействие на Русия и руски финансови учреждения. Виктор Янукович нарече предложението "много интересно", посочва "Утро".
В коментар за "победите и пораженията на Русия в борбата за европейския енергиен пазар" , руският в. "Независимая газета" споменава "лъжицата катран, добавена от българите", които заявиха, че не желаят руски инвеститори за строителството на АЕЦ "Белене". При все това експертите смятат, че италианската подкрепа струва по-скъпо от българските оправдания, добавя всекидневникът."Независимая газета" припомня, че Русия е предложила на България кредит от 2 милиарда евро за АЕЦ "Белене".
Говорител на "Атомстройекспорт" заявил за изданието, че руската компания "не е получавала никакви официални писма от българската страна, че отказва финансиране от руската страна". Източник от фирмата допълнил, че "работите на площадката на АЕЦ "Белене" се водят в рамките на подписаното споразумение, продължено до края на септември 2010 г.".
"Експерти вече отбелязваха, че позицията на българската страна страдаше от непоследователност и преди, когато изявления на ръководството по-късно бяха дезавуирани с други изказвания", пише всекидневникът. "България може би няма да се откаже от услугите на Русия, независимо какви изявления се правят", предполага Александър Разуваев - експерт от руската фирма "Галион Капитал", цитиран в "Независимая газета".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg