EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българските супермаркети-възход или паритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските супермаркети-възход или паритет

mail21:20 | 04.11.2010прегледи 3377 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
Експанзията на дискаунтърите на българския пазар пренареди бизнеса с бързооборотни стоки. Българският потребител, особено в условията на криза, остава силно чувствителен към цените на продуктите. Това дава автоматично предимство на новите чужди вериги, които предявяват претенции за завладяване на търговията с хранителни стоки, предлагайки не толкова богат асортимент от продукти, по-голямо присъствие на собствени марки, но на по-ниска от традиционната цена. Как в подобна обстановка оцеляват българските вериги супермаркети? На каква стратегия залагат те във все по-ожесточената битка за привличане на българския потребител?

Българската стратегия

Българските вериги супермаркети нямат ресурс да копират стратегията на големите чужди търговски вериги. Те не могат да спечелят ценовата война на пазара, затова са принудени да търсят собствено ноу хау и да налагат свой облик на пазара, различен от този на конкурентите. „Навлизането на дискаунт веригите и разширяването на мрежата на чуждите хранителни оператори неминуемо повлия върху стратегията на местните хранителни супермаркети”, коментира за Economynews.bg Иглика Йорданова, мениджър „Търговски площи” в Colliers International. Много от тях адаптираха своята концепция - както по отношение на асортимента от стоки и ценообразуването, така и като местоположение и формат.
Според Йорданова ключов елемент при подобряване конкурентоспособността на веригите е подобряването на обслужването и предоставянето на идентично ниво на качество в различните обекти от веригата. Въвеждането на собствени марки също се оказва от голямо значение в борбата за по-добро позициониране на веригите. За да останат конкурентноспособни на пазара, част от българските вериги ще се наложи да се специализират и фокусират върху определен сегмент и асортимент от стоки (например за биопродукти, или тип „домашно, качествено производство”). Други ще търсят партньорство и ще се обединят, а трети ще търсят инвеститори, допълват от Colliers International.
Economynews.bg направи няколко опити да научи пазарната стратегия от първа ръка на някои български вериги,но мениджърите им все още не са открили предимствата на публичността при налагане на собствена концепция за привличане на клиенти. И все пак анализ на информацията, представена на официалните уеб страници на супермаркетите показва опит за намиране на собствена пазарна ниша и привличане на определен сегмент от клиенти.
ProMarket например е търговска верига, работеща вече шест години. В момента има 22 супермаркета в София и над 350 служители. Приоритет са високо качествени храни, като се залага на специфичния вид търговия на дребно под мотото "Бързо пазаруване в един забързан свят". Концепцията включва още разположение на обектите на леснодостъпни места, професионално подредени супермаркети, улесняващи пазаруването, удължено работно време, добри цени и качество, залага се на различни промоции.

Друга верига български супермаркети е „Елемаг Гурме”. Те съчетават новите тенденции в гурме-културата и начина на предлагане и комбиниране на храни и напитки в синхрон със здравословното хранене. Освен традиционните стоки, Елемаг предлага нестандартни услуги - ежедневно приготвяне от майстор - готвачите на различни топли ястия, специалитети и салати от популярни кухни. Разликата между българските и чуждите супермаркети е, че нашите познават духа на българина и се стремят в по-уютна обстановка да предложат и най-обикновените стоки. От Елемаг смятат, че все още начинът на пазаруване на българина коренно се различава от този на американеца и европееца, затова и изграждат концепцията си върху идеята, че качеството изисква и по-висока цена, а българинът е готов да я плати.

Търговска верига „Фантастико” е основана през 1991 г., има 32 супермаркета, в това число и строителен магазин „Направи си сам”. Магазините са със специфична визия на интериора, като стремежът е да се постигне топлина, уют и комфорт. Хипермаркетите предлагат 20 000 стоки, в това число био храни и напитки, диетични и диабетични продукти, както и кулинарни щандове с готвени храни, прясно изпечен хляб, месни деликатеси плюс голямо разнообразие.

Тенденциите за 2011 година

Пазарът на бързооборотни стоки в България се оценява на 6.5 млрд. лв. според института за маркетингови изследвания GfK. Въпреки че от пролетта на миналата година се наблюдава цялостен спад в продажбите на хранителни стоки на годишна база и като обеми, и като стойност, супермаркетите запазват по-високи нива на обороти. Цялостно секторът отчита намаление, но веригите се задържат на плюс на годишна база. От Colliers International прогнозират, че през 2011 година много от съществуващите хранителни вериги (Билла, Метро, Пикадили) ще продължат да откриват свои магазини в страната, като повечето ще заложат на по-малки парцели и гъсто населени райони. Дискаунтърите (Пени Маркет и Плюс, Меркатор с новата си марка Roda) също ще увеличат присъствието си на пазара, коментира Иглика Йорданова. Конкуренцията ще се изостри с навлизането на пазара на хард дискаунтъра Лидл. Темпо също ще открие първите си магазини в България.

 

Новите играчи

Секторът привлича и нови играчи на пазара. Предприемачи от различни браншове ще се пренасочват към вериги за хранителни стоки. Процесът стартира със собствениците на Office 1, които навлязоха в сегмента с новата верига за бързооборотни стоки My Best, „Мартинели” - с магазините „Мандарин” , „Тандем” - с „Полезно и приятно”. Новите проекти залагат на малкия удобен формат близо до дома или офиса. Магазините са съсредоточени основно в централните части на големите градове, на комуникативни места. Основната цел на My Best е да се наложи в съзнанието на потребителите като удобен магазин, предлагащ богата гама от качествени продукти на възможно най-изгодни цени. Освен продукти на водещи марки в My Best ще се предлага и ниско ценово позициониран собствен бранд продукти. В магазините ще се предлагат хранителни стоки, козметика и аксесоари, стоки за дома, домашен текстил, детски неща. „Полезно и приятно” на „Тандем” залага на биопродуктите. Собственикът Кирил Вътев обещава в магазините да се продават продукти от биомесо с гарантирано високо качество, без консерванти, каквото трудно може да се купи в големите супермаркети.

Пренаписване на концепциите

Спецификата на пазара в България накара и някои от големите чужди вериги да пренапишат стратегиите си. Повечето чужди вериги навлизат у нас с огледален модел. Някои от тях пренастроиха концепцията си към специфичните особености на мeстния пазар, например Билла първоначално влязоха като по-скъпа верига, но през последната година-две започна да се позиционира в средния ценови сегмент, коментират от Colliers. Подобна е стратегията и на Пикадили. Тези вериги се насочиха и към създаването на един по-различен формат, т.нар. Convenience store – изграждане на малки на площ квартални магазинчета, които са удобни като локация и същевременно предлагат богат асортимент от хранителни стоки и допълнителни услуги. Метро също ще представят на пазара нов по-малък формат на концепцията си.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886