EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговски вериги изграждат свои логистични бази

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговски вериги изграждат свои логистични бази

mail11:49 | 03.03.2010прегледи 2427 коментарикоментари 0


Милена Ганчева
Търговски вериги ще изграждат свои логистични бази. По-голяма част от обектите ще са готови през тази година, пише в доклад на консултантската компания GVA Sollers Solutions. SOLUTIONS
Германската дискаунт верига Lidl, която се очаква да открие първия си магазин у нас през 2010 г., ще завърши своята логистична база в землището на Елин Пелин. Центърът ще е с разгърната застроена площ от 46 000 кв.м .
Тази година и Билла Българи също ще открие своя складова база край Елин Пелин. Тя обаче ще е с РЗП от 20 000 кв.м . Очаква се да е готов и Централният логистичен склад на Пикадили в бъдещия Индустриален парк София-изток. Такъв център ще има и CBA Property Management в гр. Дебелец на 5 км от Велико Търново с РЗП 5 790 кв.м. Plus Market ще има свой логистичен център на в Чепинци, а складовете на белгийския дистрибутор на пресни и замразени хранителни продукти Univeg  край София с площ от 8 000 кв.м също трябва да е готов през 2010 г. През 2009 започна изграждането на Логистичен парк Русе с площ от 26 040 кв.м.
Освен посочените центрове за увеличаване на общия обем на логистичните площи в страната имат принос и Сграда 3 на Sofia Airport Center, приключилата първа фаза на Universal Logistics, логистичен център на DB Schenker в Божурище, Логистичен парк Божурище  в София, както и АВВ и Fresh Logic в Пловдив, пише в доклада на консултантската компания. През 2011 г. се очаква да е готова централна логистична база на Техномаркет до Нови хан. 
През 2009 г. в България са завършени около 360 000 кв.м модерни логистични площи като в тях са включени построените за отдаване под наем и тези за собствено ползване. Към втората група са дистрибуционните центрове на Пени маркет край село Столник в общ. Елин Пелин и на Кауфланд в Индустриална зона Раковски в Пловдив.
Над 47% от изградените складови площи или 170 000 кв.м от изградените през годината логистични площи са съсредоточени в и около столицата. Най-развити в това отношение са районите около летище София и гара Искър. Районите на изток от града - Казичене, Кривина и Елин Пелин също са подходящи за такива бази. Според някои специалисти и земи край Божурище също са атрактивни за складови бази, още повече че има зони, одобрени за тази цел.
Големите компании прибягват до изграждане на собствени логистични центрове, защото в България няма обекти, които да отговарят на съвременните изисквания. Много експерти в областта на недвижимите имоти смятат, че след срива в цените на жилищата у нас, бъдещето на имотния пазар е точно в изграждане на складови бази. Точно те останаха и най-слабо засегнати от кризата у нас.
В България най-много от наемателите на логистични бази са търговците на бързооборотни стоки. Както в офисния сегмент и тук клиентите се опитват да намалят разходите си, като оптимизират площите.
През 2009 г. средната наемна цена в София по данни на GVA Sollers Solutions е била 5 евро на кв. м, като тя е намалена само с 1 евро на кв. м. Очакванията за тази годана са, че цените ще отбележат съвсем лек спад – около 5 на сто.  Намаляването на цените през миналата година доведе до освобождаване на някои от по-старите складови бази, тъй като техните наематели се насочиха към складови площи, покриващи съвременните стандарти, както за използвани материали и технологии, така и за ефективно управление, твърдят от GVA Sollers Solutions . В столицата най-търсени са логистични площи с размери над 1000 кв.м, докато в останалите градове търсенето е за складове с размери между 200 и 600 кв.м. В София процента на незаетост при базите, създадени за отдаване под наем е към 2%, което е около 55 000 кв. м. Доходността на логистичните площи в столицата към декември 2009 е 12%, са изчислили от консултантската компания.
Във втората по големина индустриална зона в страната – Пловдив има 888 000 кв. м индустриални бази. През 2009 са завършени около105 000 кв.м логистични площи като това са 29% от изградените в България, твърдят от GVA Sollers Solutions.
Според Colliers International много от обявените проекти в Града на тепетата ще бъдат отложени в очакване на по-добри времена.
Във Варна в края на 2009 г. в строеж там са бази с 14 000 кв. м. площи. От юни до декември миналата година в Бургас индустриалните площи са се увеличили с 13 000 кв. м, като общо те са 205 000 кв. м.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg