EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български ябълки и череши виреят в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български ябълки и череши виреят в Китай

mail07:30 | 18.01.2013прегледи 733 коментарикоментари 0


Милка Димитрова,БНР
Доцент Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил е българинът, на когото Китай наскоро даде титлата „национален съветник по овощарство”. Специалистът по ябълкопроизводство и селекция на овощни видове разказва, че поради почти еднаквите климатични условия на доста провинции в Китай с българските, там могат да се отглеждат и вече се отглеждат български сортове череши, ябълки, круши. Благов е човекът, който предава опита си на китайските специалисти в областта на селекцията и създаването на нови видове ябълки, които виреят при климатичните условия на тази страна.

Началото на сътрудничеството започва през 2001 г., когато ученият представя в три научни доклада на конференция в китайския град Янтай опита си около създадените от него 6 ябълкови сорта. На следващата година е поканен пак от колегите си от Института по овощарство в Янтай и така - до ден-днешен. В края на 2010 г. – разказва Благов – разработихме научно-изследователски проект, подкрепян от правителството на Китай, свързан с подобряването на сортовата структура на овощните насаждения в тази страна. И оттогава всяка година съм в Китай за девет месеца. С китайските колеги по пътя на селекцията създаваме нови ябълкови сортове с по-добри качества за отглеждане в овощни градини, казва Благов и допълва:

Сортовете ябълки, създадени в България, независимо че са по програма за сътрудничество между двете ни страни, както и китайските сортове, създадени в Китай по този програма, си остават интелектуална собственост на съответната страна. Ние притежаваме патентното право да ги съхраняваме и ако някой желае да отглежда тези сортове, патентното право може да бъде преотстъпено след заплащане на съответните такси. При тези условия сортовете, които аз съм създал и които са български, няма проблем, ако Китай реши да ги отглежда. Имам предвид провинция Шандун, в която климатичните условия са почти същите, както и в нашата страна, а защо не и в някои други провинции със сходни климатични условия.

Впрочем български череши отдавна се отглеждат в Китай и са познати на местния пазар. При посещение в Китай през 1999 година специалисти от Института по земеделие в Кюстендил са занесли калеми от създадените в института 7 български сорта череши, както и други черешови сортове, които кюстендилският институт има в колекцията си. Голяма част от тези сортове череши вече масово се отглеждат в Китай. Както впрочем и български сортове круши, които са различни от тези, които познават в Китай.

Те проявяват интерес към нашите круши от сортовете „Вилямова масловка”, „Абат Фетел”, „Конференция”, „Попска” – казва Атанас Благов. – Понастоящем правят опити за тяхното адаптиране и отглеждане в екологично чисти райони в Китай – не само в провинция Шандун, в която аз работя, но и в провинциите Шанси, Хъбей, Ляонинг и други, където вече има създадени крушови насаждения от изброените сортове круши.
Сътрудничеството между българските учени от кюстендилския институт по земеделие и китайските специалисти продължават. През септември 2012 година двама души от института са предали опита си в селекцията на овощни видове на международна конференция, посветена на ябълковите сортове в Янтай. През тази година гости на Кюстендил ще са китайски учени. А за заслугите си в областта на селекцията на ябълкови сортове и сътрудничеството с Китай преди 3 години доц. Атанас Благов е получил златен медал лично от министър-председателя на тази страна.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg