АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Български ябълки и череши виреят в Китай



Милка Димитрова,БНР
Доцент Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил е българинът, на когото Китай наскоро даде титлата „национален съветник по овощарство”. Специалистът по ябълкопроизводство и селекция на овощни видове разказва, че поради почти еднаквите климатични условия на доста провинции в Китай с българските, там могат да се отглеждат и вече се отглеждат български сортове череши, ябълки, круши. Благов е човекът, който предава опита си на китайските специалисти в областта на селекцията и създаването на нови видове ябълки, които виреят при климатичните условия на тази страна.
Сортовете ябълки, създадени в България, независимо че са по програма за сътрудничество между двете ни страни, както и китайските сортове, създадени в Китай по този програма, си остават интелектуална собственост на съответната страна. Ние притежаваме патентното право да ги съхраняваме и ако някой желае да отглежда тези сортове, патентното право може да бъде преотстъпено след заплащане на съответните такси. При тези условия сортовете, които аз съм създал и които са български, няма проблем, ако Китай реши да ги отглежда. Имам предвид провинция Шандун, в която климатичните условия са почти същите, както и в нашата страна, а защо не и в някои други провинции със сходни климатични условия.
Впрочем български череши отдавна се отглеждат в Китай и са познати на местния пазар. При посещение в Китай през 1999 година специалисти от Института по земеделие в Кюстендил са занесли калеми от създадените в института 7 български сорта череши, както и други черешови сортове, които кюстендилският институт има в колекцията си. Голяма част от тези сортове череши вече масово се отглеждат в Китай. Както впрочем и български сортове круши, които са различни от тези, които познават в Китай. Те проявяват интерес към нашите круши от сортовете „Вилямова масловка”, „Абат Фетел”, „Конференция”, „Попска” – казва Атанас Благов. – Понастоящем правят опити за тяхното адаптиране и отглеждане в екологично чисти райони в Китай – не само в провинция Шандун, в която аз работя, но и в провинциите Шанси, Хъбей, Ляонинг и други, където вече има създадени крушови насаждения от изброените сортове круши.Сътрудничеството между българските учени от кюстендилския институт по земеделие и китайските специалисти продължават. През септември 2012 година двама души от института са предали опита си в селекцията на овощни видове на международна конференция, посветена на ябълковите сортове в Янтай. През тази година гости на Кюстендил ще са китайски учени. А за заслугите си в областта на селекцията на ябълкови сортове и сътрудничеството с Китай преди 3 години доц. Атанас Благов е получил златен медал лично от министър-председателя на тази страна.
Tweet |
|