EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български парадокси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български парадокси

mail20:42 | 03.08.2009прегледи 743 коментарикоментари 0


Промишленото производство в ЕС намаляваше непрекъснато от май миналата година, като през първата четвърт на 2009 г. средногодишният спад достигна една пета.
Скоростта на това намаление започна да се забавя и първото едва забележимо увеличение на произведената продукция спрямо предходния месец се наблюдава през месец май 2009 г. Въпреки това осигуреността с поръчки и някои други, проявяващи се с изоставане във времето индикатори продължават да се влошават.
По отношение на промишленото производство първите отрицателни сигнали в българската индустрия се проявяват през август 2008 г., когато то намалява спрямо съответния месец на 2007 г. През май 2009 г. намалението на промишленото производство е с 22% на годишна база, и с 1% спрямо месец април.
Общата картина на кризата крие смесени тенденции на развитие по страни и на секторно ниво. Заетостта в промишлеността продължава да се влошава през юни 2009 г., като Ирландия (12.2), Испания (18.1) и Балтийските страни – Естония (17.0), Латвия (17.2), Литва (15.8) са особено силно засегнати от влошаващото се положение на пазара на труда. Средното равнище на безработицата за ЕС-27 е 8.9, като за България този показател е 6.8.Tablicanap-01
Картината в никакъв случай не е обнадеждаваща, защото в нито една страна от ЕС-27 не се забелязва и минимален знак за обръщане на тенденцията, навсякъде показателите за безработица продължават да се влошават, независимо от усилията на правителствата за справяне с финансовата и икономическа криза.
Износът на европейските страни за други държави е намалял с над 20% през месец май 2009 , докато вътрешната търговия в ЕС е спаднала с над една четвърт.
В българската икономика по отношение на износа и вноса първите отрицателни сигнали се проявяват съответно през октомври и ноември 2008. За периода януари-май на 2009 спадът във вноса и износа е с около една трета в сравнение със същия период на предходната година.
Едновременно с тези процеси се наблюдава увеличение на приходите от данък върху доходите на физическите лица с 9% през първото полугодие на 2009 в сравнение със същия период на 2008, намаление с 21% на приходите от корпоративен данък, увеличение на приходи от ДДС от сделки в сраната с 4 %.
В противовес на икономическата логика, независимо от свиването на икономиката и увеличението на безработицата, заплащането на работниците и служителите се е увеличило и вътрешното потребление не е ограничено.
Подобно развитие е изключително опасно, особено в условията на Валутен борд и девалвацията на валутите на основни търговски партньори на Република България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg