EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български банкери оптимисти за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български банкери оптимисти за еврото

mail09:15 | 08.06.2010прегледи 1040 коментарикоментари 0


Еврозоната няма по-лоши икономически показатели от САЩ като цяло, за да се опасяваме за бъдещето на европейската валута, каза подуправителят на БНБ Калин Христов по време на изложението “Банки,инвестиции, пари.” Но докато зад океана отделните щати имат едно правителство, в еврозоната отделните държави нямат единна фискална политика. Ако европейските държави успеят да координират фискалните си политики, еврозоната ще се стабилизира, смята Христов.
Основната слабост на еврозоната е, че няма единна фискална политика, този механизъм за координация не работи. Оттам е целия натиск. В края на август ще има документ, който ще е публичен и ще служи за по-добра координация на фискалните политики в ЕС, допълни още той.
Така ще стане невъзможно всяка отделна страна да се държе както Гърция през последните 10 години.
Мартин Заимов, член на Управителния съвет на Societe Generale в България също изрази увереност за бъдещето на еврото, тъй като в противен случай ще настъпи катаклизъм. Според него държавите в Европа, включително и България, ще трябва да се съобразяват с една нова реалност, която ще ги принуди занапред да бъдат по-отговорни и дисциплинирани.
Паричният съвет ни върши идеална работа. Имаме планове да въведем еврото в дългосрочен план, каза Калин Христов.
Излизането на България от валутния борд би се отразило на страната по-лошо, отколкото за Гърция излизането от еврозоната, коментира от своя страна Мартин Заимов.
Финансовият сектор в ЕС е получил силна подкрепа след началото на кризата.В 16 страни от ЕС бяха създадени системи за капиталова подкрепа на банките, които разполагат с финансовите пакети от 310 млрд. евро. Държавни гаранции по банкови дългове на стойност 2,9 трлн. евро са приети в 19 страни, а в 6 между които Германия, Великобритания и Ирландия, са създадени държавни агенции за изкупуване на лоши кредити.Според Христов тези мерки не са необходими за България тъй като в страната са създадени финансови буфери още през 2003 г.
БНБ прогнозира 2,4% инфлация в страната до края на годината.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg