EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България №4 по инвестиции по плана "Юнкер" + примери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България №4 по инвестиции по плана "Юнкер" + примери

mail07:10 | 26.09.2019прегледи 1604 коментарикоментари 0


България заема четвъртото място в ЕС по привличане на инвестиции по плана "Юнкер", показват данни на Европейската комисия. Класацията подрежда страните в ЕС по равнище на привлеченото финансиране спрямо брутния им вътрешен продукт. Така преди България са само Гърция, Естония и Португалия, а Латвия е пета.

Създаденият по плана "Юнкер" Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433.2 млрд. евро инвестиции, стана известно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка.

Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79.7 млрд. евро по плана "Юнкер" в 28-те държави - членки на Европейския съюз. Общо 972 хил. стартиращи фирми и малки и средни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране.

Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2.4 млрд. евро.

Инфраструктурни и иновационни проекти

  • 7 одобрени проекта, финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с подкрепата на ЕФСИ
  • близо 320 млн. евро общо финансиране
  • очаква се то да генерира общи инвестиции в размер на 874 млн. евро

Малки и средни предприятия (МСП)

  • 14 одобрени споразумения с банки посредници, финансирани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с подкрепата на ЕФСИ
  • 151 млн. евро общо финансиране
  • очаква се то да генерира около 1,6 млрд. евро инвестиции в близо 9970 МСП и дружества със средна пазарна капитализация, които ще се възползват от подобрения достъп до финансиране

Къде се нарежда България сред държавите от ЕС

ПРИМЕРИ ЗА ПРОЕКТИ ПО ПЛАНА „ЮНКЕР“

Услуги в областта на цифровата трансформация: Software Group

Със заем от 18 млн. евро се подкрепят плановете на българската технологична компания Software Group за разширяване на нейната дейност в световен мащаб. Software Group помага на доставчиците на финансови услуги да цифровизират бизнеса си. Компанията управлява процеса на цифрова трансформация на клиентите си, като им помага да повишат ефективността на своята дейност. Software Group използва финансовата помощ за инвестиции в иновации и увеличаване на персонала си.

Пристанищен терминал за зърно: Агрия Груп Холдинг

С помощ от ЕС Агрия Груп Холдинг изгражда ново съоръжение близо до пристанище Варна, в района на Белослав. Със заем от 14 млн. евро се финансира изграждането на съоръжение, което ще бъде използвано за съхранение, обработка и износ на зърно, растителни масла и слънчогледов шрот. Капацитетът на новото съоръжение ще бъде 1 млн. тона зърно годишно.

Стартиращо модно предприятие: Kloshar bags

Kloshar Bags е стартиращо модно предприятие от София. След създаването на компанията марката бързо набира популярност в социалните медии, така че скоро нейните създатели решават да разширят дейността си. За това са нужни повече инвестиции в материали и логистика. Те получават заем от институция за микрофинансиране, който е гарантиран от Европейския инвестиционен фонд и плана „Юнкер“. Заемът дава възможност на Kloshar Bags да създаде свой онлайн магазин и да увеличи персонала си. В момента компанията изнася чантите си за клиенти от цял свят — като се започне от САЩ и се стигне до Южна Корея.

Селскостопански машини: КАРАД

Карад е малко предприятие, което внася и продава селскостопански машини в България. Когато решава да разшири своята дейност, Карад успява да получи заем от Сибанк, подкрепен от Плана за инвестиции, за да подобри своята инфраструктура и да внася повече машини. В Карад работят 11 души.

Пълният списък на подкрепените проекти вижте тук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg