EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – трета в ЕС по „странстващи престъпни групи“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – трета в ЕС по „странстващи престъпни групи“

mail17:30 | 29.10.2012прегледи 582 коментарикоментари 0


Въпреки че кражбите на метали от началото на 2012 година са намалели с 27%, проблемът пред представителите на брашна и държавните институции е изключително сериозен. В страната ни той е свързан с непрекъснато увеличаване на броя на незаконните площадки и трудността при тяхното санкциониране. В европейски мащаб България се нарежда на трето място в ЕС по брой на групи, ангажирани в кражбите на метали, след Албания и Румъния.
В България най-голям дял от кражбите на скрап са от подвижни вагонни конструкции, а райони с концентрация на кражби на метали са София, Стара Загора, Перник и Варна. Загубите от тези престъпления за страната ни възлизат на милиони левове. От началото на 2012 година задържаните лица за кражби на метали са 32, а срещу 140 са заведени преписки, което е изключително малко в сравнение с броя на кражбите на метали. Тревожен е и фактът, че голяма част от делата се прекратяват, поради маловажност. От МВР съобщиха, че най-сериозният проблем при воденето на следствия срещу крадци на метали се състои при съхранението на иззетите веществени доказателства. Сериозен е проблемът с незаконните площадки за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали. Те трудно могат да бъдат санкционирани, тъй като работят през нощта и не осигуряват достъп до „площадката“.
Тези данни бяха изнесени на семинар в Апартхотел „Лъки Банско“, гр. Банско, организиран от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Темата на семинара беше Новият Закон за управление на отпадъци (ЗУО) и контролната дейност на МВР, както и противодействието на кражбите на метали. На него присъстваха представители на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Министерство на околната среда и водите (МОСВ), представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите от цялата страна (РИОСВ), Европейски институт, Асоциация на рециклиращата индустрия и Българска браншова камара „Феникс ресурс".
„Това е първият семинар, който събира на едно място всички заинтересовани страни, които смятат, че трябва да се предприемат сериозни действия по отношение на проблема с кражбите на метали“ – заяви Любов Панайотова, изпълнителен директор на Европейски институт.
Борислав Малинов, председател на БАР, предложи конкретни мерки за справяне с най-сериозния проблем, който е водещ не само за бранша, но и за цялата държава. Част от тях са спазване на изискванията на ЗУО и Наредбите към него, строг и периодичен контрол върху площадките за скрап, уеднаквяване на изискванията към площадките за изкупуване на черни и цветни метали и по-ефективно разкриване и затваряне на незаконните площадки.
От Главна дирекция „Национална полиция“ акцентираха върху трудностите, които имат при откриването на незаконните площадки, тъй като ефективността на разкриването им е изключително ниска.
Иво Георгиев, председател на АРИ, каза, че всички трябва да се обединят, за да постигнат желаните резултати, както срещу незаконните площадки, така и за справяне с кражбите на метали.
От браншовите организации, ГДНП, МОСВ и РИОСВ се обединиха около идеята за сътрудничество с цел да ограничат кражбите на метали и активно да се борят за елеминиране на сивия сектор в бранша, с което ще се създаде благоприятна атмосфера за развитие на легално работещия бизнес.

 

 


Тагове: България, групи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg