EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – 10% лоши плащания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – 10% лоши плащания

mail15:00 | 17.06.2010прегледи 817 коментарикоментари 0


Ръст от 10%  на лошите плащания у нас за първата половина на 2010 г. спрямо края на 2009 г. се казва в анализи на международната компания за управление на кредитния риск  Coface.
 Мониторингът и анализите на компанията показват, че България е преминала пика на натрупване на просрочени плащания между фирмите у нас.
Прогнозата за световната икономика като цяло и за южноамериканския континент е далеч по-оптимистична - съответно 6 месеца и 5 месеца. Икономиката на САЩ ще възвърне нивото си отпреди кризата след 13 месеца.
Възстановителният период ще бъде със средна продължителност в бившите руски републики (19 месеца), в развитите държави (25 месеца) и в региона на Централна Европа (34 месеца). Едни от най-силните европейски икономики - Германия и Франция -  ще възстановят предкризисните си нива съответно след 45 и 20 месеца.
Анализът показва, че най-продължителен и тежък ще е периодът на икономическо възстановяване в Гърция (8 години), Португалия (5 години), Испания (5 години) и Ирландия (4 години).
Икономиката на държавите от ЕС 15 ще възстанови нивото си отпреди кризата след 55 месеца.
Проучванията показват, че на страните от Централна Европа ще   са необходими 34 месеца, за да възвърнат предкризисните си нива.  Прогнозите за  България  са,   че възстановителният процес може да отнеме малко повече време - около 3 години.
Макар и да отчитат някои положителни сигнали като раздвижване на експортните отрасли, България е силно зависима от вътрешното потребление, което все още е слабо и не създава условия за бързо и осезаемо раздвижване на бизнес климата.
Темпът на възстановяване ще зависи и от реформите, които бъдат въведени в страната, както и от ситуацията в цяла Европа и стабилността на еврото, коментират от компанията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg