EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ще търси 2 млрд.евро за „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще търси 2 млрд.евро за „Набуко”

mail15:10 | 30.11.2010прегледи 1124 коментарикоментари 0


През 2011 г. България трябва да може да докаже способността си да предостави държавна гаранция в размер на 2 млрд. евро по проекта "Набуко", а дали това ще се разглежда в рамките на Маастрихтските критерии на ЕС или не, е нещо, което зависи от разговори между ЕК и финансовите министри на държавите - участнички в проекта. Това каза Райнхард Мичек, изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" по време на пресконференция в рамките на енергийния форум "Енергетика без граници - от национален към регионален подход", който се провежда днес в София.
Мичек представи извършеното досега по проекта и предстоящите през 2011 г. стъпки, които трябва да бъдат направени. През 2011 г. трябва да финализираме финансовите процедури, което означава, че всички шест компании - участнички в проекта трябва да осигурят необходимото финансиране и държавни гаранции, обясни Мичек. По-рано днес при откриването на форума премиерът Бойко Борисов каза, че ако държавата ни предостави 2 млрд. евро държавна гаранция за проекта, това ще вкара страната ни в свръхдефицит и предложи ЕК да разреши държавните гаранции по проекта да не бъдат причислявани към бюджетния дефицит.
Стойността на проекта "Набуко" е 8 млрд. евро, каза Райнхард Мичек. 70 процента от финансирането ще бъде под формата на заеми, а останалите 30 процента или 2,4 млрд. евро се поделят между шестте участнички - RWE (Германия), OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), Botas (Турция) и БЕХ (България). Това прави по 400 млн. евро средства от всяка от страните, но към това финансиране трябва да се добавят и гаранции за заемното финансиране, така че всяка от страните трябва да гарантира общо 2 млрд. евро, обясни Мичек. Тъй като три от компаниите са листнати на борсата, гаранциите по заемите ще бъдат поети от акционерите, а останалите три компании, които са държавни ще трябва да предоставят държавни гаранции, добави още той.
Схемата на финансиране на проекта е сложна и както при подобни проекти от такъв мащаб гаранциите се предоставят поетапно с нарастване на строителните дейности, а след това отново постепенно биват снемани, докато проектът излезе на печалба, обясни ръководителят на компанията "Набуко". Директорът на българската компания - "Набуко България", Кирил Темелков заяви, че най-високата гаранция ще трябва да бъде предоставена непосредствено преди да заработи газопровода, а именно през 2015 г., но още следващата година България трябва да е готова да гарантира финансирането.
Има достатъчно газ за напълване на "Набуко", увери Райнхард Мичек и посочи, че гаранция за това, освен синьото гориво от Ирак и Грузия, дава още и новото находище в Азербайджан, а също и залежите в Туркменистан. Набуко е уникален проект, защото предоставя 50 процента от капацитета на тръбата за ползване от трети страни, каза Мичек. Капацитетът е програмиран на 31 млрд. куб. метра годишно, тоест 15 млрд. куб. метра ще могат да се ползват от друг доставчик. Не изключваме нито един източник и доставчик на газ, включително и Русия, каза Мичек в отговор на въпрос. Той подчерта, че проектът "Набуко" е проевропейски, а не противоруски. Важно е да се запази характерът на проекта - да се осигури алтернатива на доставките на газ за Европа, каза Мичек.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg