EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Основата тема по „Набуко” е банковата гаранция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Основата тема по „Набуко” е банковата гаранция

mail09:59 | 30.11.2010прегледи 1036 коментарикоментари 0


Държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта. Тази теза застъпи премиерът Бойко Борисов при откриването на Енергийна конференция за Югоизточна Европа - "Енергетика без граници - от национален към регионален подход".
Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия, дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България, каза Борисов. Той посочи, че всеки от проектите, в който страната ни участва е международен, както и проектът "Набуко".Основната тема по проекта е банковата гаранция, заяви Бойко Борисов. Започне ли да се усвоява тя, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата, посочи той. Борисов предложи държавните гаранции на държавите, които участват в "Набуко", да бъдат изведени "пред скоба" на дефицита на отделните страни. Иначе усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит, ще бъдат напразни, заяви премиерът.Премиерът изрази надежда Европейската комисия /ЕК/ да приеме предложението му държавна гаранция, която страните-участнички в проекта трябва да предоставят, да не бъде причислявана към бюджетния дефицит. Надявам се, че в Европейския съюз мислят по този въпрос и моето предложение ще бъде прието, в противен случай ние ще вземем банкова гаранция, но ще отидем на дефицит, само за да докажем, че сме европейски партньори, посочи Борисов.
По думите му банкова гаранция от 2 млрд. евро става дефицит в момента на усвояването й.
"Набуко" е изцяло транзитен поток, надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус. Аз няма да спра проекта, но всички трябва да останем с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит, добави Борисов.
В отговор на въпрос за АЕЦ "Белене" министър-председателят изрази очакване днес Сергей Кириенко, генерален директор на "Росатом" публично да заяви, че при подписването на проекта с тройната коалиция за втора атомна централа у нас, всички за знаели, че цената е скрита в инфлационния индекс. Премиерът заяви, че отново ще седне да преговаря по проекта, само ако представителят на "Росатом" признае, че руската страна е станала съучастник в грешката, на българското общество да бъде обявена цена от 4 млрд. евро по проекта, при положение, че тя е над 6 млрд. евро.
Оставам на Кириенко да прецени дали ще бъде достатъчно искрен, ако бъде, мога да седна и да преговарям оттук-нататък за цена, каза Борисов. Ако продължават да шикалкавят, проектът няма да тръгне, както и до момента не върви, добави той.
България повече пари за "Белене" няма да има, това е категоричното ми мнение, каза премиерът.
По проекта "Южен поток" направихме обща компания, която да изготви предпроектно проучване, посочи Борисов. За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ като диверсифицираме доставките, заяви премиерът.На този форум ще бъде обсъдено и необходима ли е или не на България ядрена енергетика, ще се обсъди на експертно ниво сигурни и необходими ли са двата реактора в АЕЦ "Белене", посочи още премиерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg