EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се разделя с „бързите пари” в икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се разделя с „бързите пари” в икономиката

mail13:20 | 07.07.2010прегледи 875 коментарикоментари 0


Новият модел за икономическо развитие на страната е ориентиран към стимулиране на производството и износа на изделия с висока добавена стойност, според икономическата стратегия на правителството, която бе представена на Съвета за икономически растеж (СИР).
Реализираният през последните години ръст в икономиката се дължи до голяма степен на притока на преки чуждестранни инвестиции в сектори, които не са най-устойчиви в икономиката и са зависими от наличието на кредит. Такива са търговията, финансовото посредничество и недвижимостите и строителството, където са реализирани 72% от общия размер на ПЧИ през последните години. Това показва анализът на българската икономика, изготвен от екип на МИЕТ, на база на който е разработена и стратегията за следващите години.
В дългосрочен план българската икономика не може да разчита на конкурентоспособността на секторите, основани на евтина работна ръка и природни ресурси, защото те имат нисък ръст на добавената стойност, се казва в икономическата стратегия, представена пред участниците в Съвета от зам. министър Евгении Ангелов. Ето защо икономическата стратегия на правителството залага на приоритетно развитие на иновативните сектори, които имат висока производителност както в България, така и в останалите страни от ЕС. Такива са например производството на лекарства, автомобилни части, медицинско оборудване, оптични уреди и други. Високият ръст на производителността в тези сектори има значителен потенциал в България.
Друг акцент от работата на СИР беше свързан с работата за облекчаване на административната тежест и подобряване на бизнес средата. В ход е процедура за намаляване на административната тежест с 20% до края на 2012 г., което е прието като национална цел на България, каза по този повод министър Трайков. По неговите думи след нов преглед на нормативните актове, който се прави в момента, ще бъде възможно допълнително намаляване на административната тежест с още 15%. Основните акценти в тази посока са свързани с подаването на сведения по електронен път, премахване на някои задължения за информиране, намаляване на честотата за подаване на информация от бизнеса към администрацията и други. Експерти от Световната банка представиха пред участниците в СИР доклад, свързан с намаляването на административната тежест.
Бизнесът приветства възстановяването на работата на СИР и възможността за дискусии по най-важните икономически проблеми на страната, която той дава. Смятам, че съветът може да осигури ефективна връзка с бизнеса по тези въпроси, подчерта Евгении Евгениев от Световната банка. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България препоръча по-широко общественно обсъждане на икономическата стратегия – не в рамките на едно заседание, а като процес. Според Божидар Данев от БСК, предложенията към икономическата стратегия, които ще се избистрят в хода на дискусията, трябва да залегнат в национален план с конкретни срокове и отговорници за изпълнението им. Бизнесът е готов да съдейства на правителството за това, каза още Божидар Данев.
Идеята ни е с това представяне днес да инициираме такава дискусия, за да постигнем в крайна сметка национален консенсус за развитието на българската икономика, подчерта в заключение зам. министър Евгени Ангелов.
Преди две седмици икономическото ведомство прие и стратегия за развитие на енергийния сектор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg