EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България-Румъния по-евтини самолетните билети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България-Румъния по-евтини самолетните билети

mail14:00 | 28.11.2011прегледи 412 коментарикоментари 0


Самолетните билети на авиокомпаниите, които работят в  Румъния, може да поевтинеят от 2013 г., когато започне да  функционира общият въздушен блок между Румъния и България, заяви днес за агенция Аджерпрес Богдан Дончу, заместник генерален  директор на Румънската агенция за услуги във въздухоплаването. Двете страни осъществяват в момента близо до Париж  съвместна симулация на общата организация на въздушния трафик. С одобряването на законодателните пакети за Единно европейско небе, ЕС цели намаляване на емисиите на въглероден  двуокис и съкращаване на времето за въздушен трафик,  едновременно с намаляване на оперативните разходи на  авиокомпаниите и не на последно място - подобряване на  сигурността, посочи Богдан Дончу. Той каза, че основите на  румънско-българския въздушен блок са поставени през 2004 г.,  през 2008 г. са били завършени проучванията за приложимост, а в  момента екип от 70 авиодиспечери от Румъния и България и 30  пилоти от Франция симулират начина, по който ще работи  съвместният трафик. До декември 2012 г. блокът ще стане
функционален, а от 2013 г. въздушният трафик ще се осъществява  по нова формула в Румъния и България, каза Богдан Дончу.
На практика от 2013 г. гражданските и военните самолети, които ще влизат във въздушното пространство, което ще стане  общо, на двете страни, ще могат да избират всеки маршрут, който  им позволява да намалят разходите и времето за достигане до  крайната дестинация, а не въз основа на стриктни трасета, както  е в момента, отбелязва Аджерпрес.
По този начин ще бъдат оптимизирани използваното гориво, времето на полета, разстоянията, уточниха представители на  Евроконтрол, европейската организация за безопасност на  въздухоплаването, която управлява центъра в Бретини сюр Орж във  Франция, където Румъния и България симулират функционирането на  бъдещия съвместен въздушен блок Danube FAB (Functional Air  Block).
Оценките показват, че икономиите, които авиокомпаниите  ще направят, са около 15 милиона евро годишно, пет милиона  по-малко разходи за гориво и 10 милиона по-малко оперативни  разходи. Това би трябвало да се усети и в цената на билетите,  заяви Богдан Дончу.
Според представителите на Евроконтрол и на Румънската  агенция за услуги във въздухоплаването в останалите осем общи  въздушни блока в ЕС е било регистрирано намаление на цените.  Проектът за съвместен въздушен блок между Румъния и  България възлиза на близо 5 милиона евро, като половината от  сумата се осигурява от Европейската комисия. Чрез проекта  Румъния и България ще хармонизират услугите в сферата на  въздухоплаването, като увеличат безопасността и ефективността на
полетите, намалят цените на билетите и същевременно намалят  въздействието на авиацията върху околната среда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053