EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България няма професионални лобисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България няма професионални лобисти

mail13:00 | 22.11.2010прегледи 1028 коментарикоментари 0


Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева, която откри двудневна конференция на тема "Ролите на лобистите".Форумът е организиран от Народното събрание и Института за кономическа политика, с подкрепата на посолството на САЩ в България.
Тя посочи неуспешните опити в предишни парламенти за приемане на такъв закон. В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива, отбеляза Цачева. Тя предложи ориентиране към европейските практики за въвеждане на правила и норми, които да дават прозрачност какво се прави от представителите на обществени организации и народните представители. Според Цачева, това може да стане чрез въвеждането на публични регистри, в които да фигурират имената на народните представители и на публични организации, сферите на техните интереси и законодателните им инициативи. Тя изрази очакване регистрите да бъдат готови до края на есенната сесия на Народното събрание.Председателят на парламента посочи, че мнението й най-много се доближава до практиката в Германия, където всяка година Будестагът прави публичен регистър на лобистите, които могат да изразяват позиции по определени законопроекти. По думите й очерталите се обществени отношения по темата за лобизма не могат да останат без отговор.Цецка Цачева отбеляза, че ЕС е по-склонен да не се отива към нормативен акт за лобизма, а материята да се урежда в различни закони. Според председателя на парламента сегашната правна уредба у нас дава достатъчна прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента.
Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик изрази мнение, че в България трябва да се създаде законодателна рамка за лобизма. Той заяви, че преди да стане конгресмен, е работил като лобист на частна фондация за събиране на средства за Филипините и Тайланд. По думите му целта е била да привлече повече средства от американското правителство. Не мислех за себе си като търговец на влияние, а като за просветител, заяви Уорлик. Лобистите в най-добрия случай предоставят информация на законодателите, добави той. Подкупите и корупцията са равносилни на лобиране, заяви Джеймс Уорлик. Въпросът е не дали лобизмът се случва, а как се случва и по какъв начин може да се контролира, уточни той. Според Уорлик лобистите трябва да бъдат регистрирани, както и членовете на Конгреса да бъдат прозрачни - какъв е дневният им график, с кои компании се срещат.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg