EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Автобусният лобизъм на ГЕРБ, Борисов бесен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Автобусният лобизъм на ГЕРБ, Борисов бесен

mail12:00 | 14.05.2010прегледи 1523 коментарикоментари 0


Синята коалиция обвини ГЕРБ в лобизъм заради приети вчера в транспортната комисия поправки в закона за автобусните превози. На пресконференция в кулоарите на парламента депутатът Ваньо Шарков определи промените като "гнусен лобизъм" и призова депутатите от ГЕРБ и "Атака", както и правителството да спрат да си играят със съдбата на хората.
С измененията в закона, внесени от Министерството на транспорта и гласувани от транспортната парламентарна комисия, се предвижда да бъде премахната задължителната категоризация на автобусите,превозващи деца.
Както е известно сега специализираните превози на деца и ученици се осъществяват само с автобуси, които са категоризирани по системата за международна класификация на автобусите за туризъм. Според експерти „категоризацията” не касае само комфорта в автобуса, а гарантира и сигурността му. За всяка звезда в повече се изискват допълнителни предпазни средства, като колани, електронни спирачни системи ABS, климатици и др.
В предложението на Министерския съвет именно този текст се заличава и вместо това се добавя общото задължение организаторът на такива екскурзии "да вземе мерки за безопасност".
Така на практика отпада и последното от строгите изисквания, въведени след трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца на 4 април 2004 г.
Самата поправката предизвика скандал в транспортната комисия, като част от депутатите на ГЕРБ се въздържаха да гласуват, но той получи 8 гласа "за" и 7 "въздържали се", като "за" гласуваха само депутати от ГЕРБ и от "Атака".
След трагедията в Лим бе въведена пълна забрана за нощни ученически екскурзии, която обаче издържа само 6 месеца и бе отхвърлена с гласовете на БСП и ДПС в предишното народно събрание, като част от народните представители казаха, че това се прави в интерес на туристическите компании.
Сегашната поправка е на път да бъде окончателно узаконена въпреки че новото ръководство на транспортното министерство обеща по-добро качество и безопасност на автобусните превози. Обещание, което бе направено пак след поредна трагедия - автобусната катастрофа край Ямбол, отнела живата на 18 души.
Министърът на транспорта Александър Цветков коментира по-късно в петък в парламента, че не може да се говори за лобизъм. “Предложението беше този текст да се отмени, но това може да бъде дискутирано допълнително и да бъде възстановен, ако се прецени, че е необходимо”. Той заяви, че изискване за категоризация няма отношение към безопасността на превозите, а по-скоро към комфорта.

Според него основните изисквания за категоризацията се съдържат и в други законодателни актове. “Това са изискванията за техническото състояние, за наличие на технически параметри на автобусите и пр“, обясни Цветков. “Разбира се, че не държа на този текст. Тъй като ще се стремим да няма дублиране на такива текстове в различни закони, затова е предложено да бъде извадено от този закон. Но аз в никакъв случай не държа тази поправка да остане. Така че съм склонен да я преразгледаме и да възстановим този текст в закона”, каза той. Той добави, че категоризацията се извършва без да се прави технически преглед на автобуса.
Все по-ясно се очертават силните лобистки решения в парламента, управляван от ГЕРБ. Нека до припомним, че само преди броени дни под арогантния натиск на тютюневите търговци ГЕРБ отмени на първо четене забрана за пушете на публични места. Сега приетите поправки са в очевиден интерес на туристически фирми и отварят път за нови трагедии с деца и ученици.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил транспортният министър да изтегли искането за отпадането на изискването МПС-тата да имат да имат издадено удостоверение за категоризация по системата за международна класификация на автобусите за туризъм на Международния съюз по автомобилен транспорт, съобщи БГНЕС.

Премиерът е категоричен, че старият текст ще бъде възстановен. Той е изискал от Александър Цветков и да му посочи виновните, чието наказание ще бъде “да си ходят”. Борисов твърди, че промените в Закона за автомобилните превози са едва ли не саботаж към правителството и един типичен пример как ниските нива се поддават на лобистки интереси. В същото време от кабинета, по думите му, просто не са обърнали внимание при придвижването на текста. 

Снимка: DarikNews


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157