EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България не е корумпирана толкова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България не е корумпирана толкова

mail17:00 | 06.06.2012прегледи 501 коментарикоментари 0


България не е сред най-корумпираните членки на Европейския съюз. Водещи по този показател са страните с проблемни финанси, в това число Гърция, Италия, Португалия и Испания, които полагат наистина малко усилия за борба с подкупите, съобщи Трансперънси Интернешънъл.
Неуспехът на тези държави да предотвратяват, засичат и санкционират по адекватен начин корупцията е един от факторите зад тежката европейска дългова криза, категорична е организацията.
"Европейските страни, които се справят най-зле при контрола на корупцията, също така имат най-високи дефицити", отбеляза Трансперънси.
Докладът освен това сочи, че в 19 от 25-те изследвани държави – всички членки на ЕС с изключение на Австрия, Кипър, Люксембург и Малта плюс Норвегия и Швейцария, липсва регулация на лобизма. Едва 10 от тях забраняват анонимните политически дарения, допълва той.
"Голям брой от институциите, които определят демокрацията и дават на страните възможността да спират корупцията, се оказаха по-слаби от очакваното", настоя Кобус де Свард – директор на Трансперънси. Едва две държави защитават по адекватен начин разобличителите на корупцията от отмъщение. Седемнадесет дори не разполагат с кодекси за поведение на парламентаристите.
В 20 страни са изградени високи бариери за хората, които имат желание да се сдобият с обществена информация. Най-добре защитeни са Дания, Норвегия и Швеция. Но в редица централно и източноевропейски държави се наблюдава регрес, в това число в Чехия, Унгария и Словакия, завършва докладът на Трансперънси. /АФП/БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047