EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

България може да управлява 2 млрд.лв. евросредства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България може да управлява 2 млрд.лв. евросредства

mail15:05 | 22.05.2024прегледи 537 коментарикоментари 0


Чрез финансовите инструменти на ЕС развихме потенциала на предприятията, увеличихме заетостта и помогнахме за развитие на регионите. Това каза Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в България на събитие, където Фондът на фондовете (ФнФ) представи постигнатите резултати и макроикономическите ефекти от изпълнението на финансовите инструменти за програмен период 2014-2020 г.

България има потенциала да управлява над 2 млрд. лева от кохезионните средства на ЕС в този програмен период, като помогне за постигане на широките цели на ЕС - стимулиране на устойчивия растеж и енергиен ефективен преход. Чрез ангажираността на ЕК и съвместното сътрудничество можем да продължим да надграждаме постигнатото, каза Йорданка Чобанова.

Фондът на фондовете управляваше по време на предходния програмен период един млрд. лева ресурси при споделено управление между 15 финансови инструмента, които достигнаха до 3200 бенефициенти - малки и средни предприятия.

Тези фирми работиха за подобряване на градската инфраструктура, в сферата на екологията, селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия и други. България демонстрира и пое ангажимент да подкрепи предприятията в тежката ковид криза и това беше решаваща подкрепа за много от предприятията, посочи тя.

Ако предходният програмен период мина при ниски и нулеви лихви, сега виждаме, че лихвите се вдигат и се променя достъпността до капитал, каза по врече на събитието Николай Генчев, председател на Надзорния съвет на Фонда на фондовете.

Ако досега сме управлявал един милиард лева публични средства, то сега ще управляваме два пъти повече - 2 млрд. лева. Към публичните пари се прибавят и тези от частни инвеститори, затова предприятията ще получат много повече финансов ресурс, каза Генчев./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg