EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България може да съди Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България може да съди Газпром

mail12:05 | 13.03.2019прегледи 644 коментарикоментари 0


“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030 година. Българските власти ще предприемат тази стъпка, ако втората тръба на “Турски поток” не мине през България. Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Тя потвърди, че има такова получено писмо.

През декември миналата година стана ясно, че България ще трансформира сегашния договор между “Булгартрансгаз” и “Газпром експорт” за транзит на газ през страната ни до 2030 г. в ангажимент на руската компания да резервира капацитет от бъдещото трасе на “Турски поток”.

В договора е засегнато и намерението на “Газпром” да прекрати транзита през Трансбалканския газопровод и да пренасочи доставките по “Турски поток”. Според клаузите руската компания трябва да продължи да плаща на България, дори да не ползва капацитета на тръбите. В противен случай страната ни има право да се обърне към арбитраж, за да си потърси пропуснатите ползи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg